Supplementen wanneer je zwanger bent of wil worden | supplementinfo.nl Skip to content

Tijdens de zwangerschap heb je meer voedingsstoffen nodig. Gezonde voeding kan met een voedingssupplement aangevuld worden. Voor, tijdens en na de zwangerschap. Dit ondersteunt de gezondheid van moeder en baby. Supplementen met foliumzuur en vitamine D zijn in ieder geval goed om te gebruiken. Dit advies geeft ook de Nederlandse Gezondheidsraad. Er zijn speciale supplementen verkrijgbaar voor vrouwen bij zwangerschap(swens).

Foliumzuur

Foliumzuur speelt een rol bij de aanleg van de hersenen en het ruggenmerg. Extra foliumzuur verlaagt het risico op een baby met een open ruggetje. Een supplement met 400 – 500 microgram foliumzuur is aan te bevelen.

Vitamine D

Vrouwen die zwanger zijn hebben 10 microgram extra vitamine D per dag nodig voor een goede botopbouw van het kind. Deze hoeveelheid krijg je niet eenvoudig binnen via de voeding. Er zijn voedingssupplementen met alleen vitamine D en vitamine D zit in een multi.

Vitamine A

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan vitamine A verhoogd van 800 naar 1000 microgram per dag, voor de groei van de baby. Echter, teveel vitamine A (meer dan 3000 microgram) kan schade toebrengen aan het kindje. In Nederland mag vitamine A maar in beperkte hoeveelheid voorkomen in supplementen.

Multi

Van veel vitamines en mineralen is tijdens de zwangerschap iets extra nodig. Een multi speciaal voor zwangeren kan een zinvolle aanvulling zijn op de voeding.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis. Ze zijn van belang voor de aanleg van hersenen, zenuwstelsel en de ogen van het ongeboren kind. Met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

Probiotica

Het ongeboren kind is voor een goede darmfunctie afhankelijk van de moeder. Tijdens de bevalling geeft de moeder haar kind de goede bacteriën mee, die hiervoor nodig zijn. Er zijn aanwijzingen dat probiotica, met deze goede darmbacteriën, tijdens de zwangerschap gunstig zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van de baby.

Kruiden

Kruiden als melisse en venkel worden gebruikt bij de zwangerschap, om de spijsvertering en de maag te ondersteunen. Sommige kruiden kun je beter niet gebruiken tijdens zwangerschap, zoals gember, beredruif, moederkruid, rozemarijn, salie en senna. Als dat het geval is staat dat op het etiket van het supplement vermeld.

Zink

Zink kan voor zowel vrouwen als mannen een rol spelen ter ondersteuning van de goede vruchtbaarheid.