Vitamine K

Je lichaam heeft vitamine K nodig voor de bloedstolling en stevige botten. Extra vitamine K is in een aantal situaties zinvol. Zo krijgen pasgeboren, borstgevoede baby’s vitamine K-druppels voor de bloedstolling. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine K goed is voor je bloedvaten en hart.

Vitamine K voor baby’sVitamine K en baby's

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden 150 microgram extra vitamine K per dag nodig, voor de bloedstolling.

Voor botten, hart- en bloedvaten

Voldoende inname van vitamine K is belangrijk voor sterke botten, zowel bij kinderen als volwassenen. Vitamine K komt voor in combinatiepreparaten voor je botten.

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K goed is voor het soepel houden van de bloedvaten en daarmee goed is voor het hart. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Vitamine K in voeding

De meeste vitamine K die we via de voeding en vooral via groene groenten binnenkrijgen, is vitamine K1. In kaas en kwark zit vitamine K2. In je darmen maken bacteriën ook vitamine K2 aan. Beide vormen hebben dezelfde werking, maar vitamine K2 heeft de voorkeur voor de botten.

Let op!

Bij gebruik van bepaalde medicijnen is het nodig alert te zijn op de vitamine K-status. Bijvoorbeeld bij bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie. Maar ook bij een antibioticakuur. De keuze voor een voedingssupplement kun je het beste met je arts bespreken.

Personen die antistollingsmiddelen (coumarine derivaten) gebruiken, dienen geen hoge doses vitamine K via voedingssupplementen in te nemen.


Referentie- inname: 75 microgram

Veilig: Geen ongewenste effecten bekend