Vitamine B6 (Pyridoxine) | Supplementinfo.nl Skip to content

Vitamine B6 (pyridoxine)Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten en is zo ook betrokken bij de energievoorziening in de spieren.

Vitamine B6 en de gezondheid

Bloed en zenuwstelsel

Samen met de vitamines B11 (foliumzuur) en B12 bevordert het de opname van ijzer in het lichaam en speelt het een rol in bloedcellen.

Ook is vitamine B6 van belang voor ons zenuwstelsel. Het reguleert de aanmaak en de activiteit van hormonen in het lichaam, vooral van de vrouwelijke hormonen. Ook ondersteunt vitamine B6 ons afweersysteem.

Bij menstruatie en alcoholconsumptie

Extra vitamine B6 kan helpen bij ongemakken rond de menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens of gespannen borsten. Vitamine B6 biedt tevens verzachting aan het hoofd.

Regelmatig alcoholgebruik is van invloed op de vitamine B6 status. Naast het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, is een vitamine B-complex als aanvulling wenselijk om de voorraad vitamines aan te vullen.

In een vitamine B-complex voor energie

Vitamine B6 is meestal onderdeel van een multi of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Vitamine B6 in voeding

Vitamine B6 zit onder andere in vlees, ei en graanproducten.

Veiligheid vitamine B6

Supplementen met vitamine B6 zijn voor normale mensen veilig.

In uitzonderlijke gevallen, kunnen sommige mensen, ook bij lagere hoeveelheden vitamine B6, bijwerkingen ervaren, zoals tintelingen. In dat geval is het raadzaam om te stoppen met inname van vitamine B6 supplementen en de bijwerking te melden. Meer informatie.

Ervaart u bijwerkingen van vitamine B6 gebruik? Meld dit bij het Lareb en uw huisarts. Maak een foto van het etiket van het product.

 


Referentie- inname: 1,4 milligram

Veilig: 25 milligram*

*In Nederland is er een wettelijk maximum van 21 milligram