Foliumzuur (vitamine B11) bij zwangerschap | Supplementinfo.nl Skip to content

Zwangere vrouwFoliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is één van de vitamines waar we in Nederland niet altijd genoeg van binnen krijgen en verdient daarom voor sommige groepen extra aandacht.

Zwanger

Bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind speelt foliumzuur een belangrijke rol. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met een kinderwens en in de eerste 8 weken van de zwangerschap om 400 microgram foliumzuur per dag te slikken. Extra foliumzuur is nodig ter bevordering van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Ook tijdens het geven van borstvoeding is er een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is extra foliumzuur aan te bevelen.

Hart en vaten

Foliumzuur speelt ook een rol in de bloedcellen. Daar helpt het bij de verlaging van het homocysteinegehalte, wat goed is voor hart & vaten.

Voor extra energie in een vitamine B-complex

Vitamine B11 is meestal onderdeel van een multi of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine B-complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Bij gebruik anticonceptiepil

De anticonceptiepil, die uit twee middelen bestaat (oestrogeen en progestageen), kan bij gebruik van maanden tot jaren zorgen voor een afname van het foliumzuur en magnesium– gehalte in het bloed.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.

Foliumzuur in voeding

In voeding komt foliumzuur vooral voor in groene groente.


Referentie- inname: 200 microgram

Veilig: 1.000 microgram