B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is één van de eerste ontdekte vitamines. Thiamine is van belang bij de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel voor energie. Daarnaast is het onmisbaar voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het is een wateroplosbare vitamine die niet wordt opgeslagen in ons lichaam.

Wat doet Vitamine B1 (thiamine) voor je gezondheid?

Vitamine B1 heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Vitamine B1 activeert de natuurlijke energie in het lichaam
  • Het is goed voor het hart
  • Vitamine B1 draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het geheugen en de concentratie
  • Het ondersteunt het zenuwstelsel

Vitamine B1 (thiamine) in voeding

Vitamine B1 zit in graanproducten, brood, aardappelen, groente en vlees. In 200 gram gekookte aardappelen zit bijvoorbeeld 0,3 milligram vitamine B1 dat is ongeveer één derde van wat een gemiddelde volwassene dagelijks nodig heeft.

Vitamine B1 (thiamine) in voedingssupplementen

Vitamine B1 komt voor als voedingssupplement in de vorm van tabletten. Vitamine B1 is meestal onderdeel van een multivitamine of vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines.

Wanneer is een aanvulling met Vitamine B1 (thiamine) nuttig?

Energie
Vitamine B1 of een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid. Vitamine B1 is betrokken bij de energievoorziening van de hersenen, het hart en de zenuwen.

Alcohol gebruik
Het beste is natuurlijk om minder of geen alcohol te drinken, maar als je met regelmaat veel alcohol drinkt is een aanvulling met vitamine B1 nuttig. Door de alcohol wordt de opname van vitamine B1 geremd in je lichaam en daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine. Lees meer over vitamines als je alcohol drinkt.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Vitamine B1 (thiamine)?

Tekort vitamine B1
Bij een langdurig lage inname van vitamine B1 kunnen psychische klachten optreden zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Bij ziektes aan het maagdarmkanaal, alcoholisme en drugsverslaving is er een hoger risico op een vitamine B1 tekort. Lees meer over een vitamine B1 tekort.

Veilige inname
Een te veel aan vitamine B1 wordt voor een groot deel weer uitgeplast. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij een langdurig hoge inname van vitamine B1.

Hoeveel Vitamine B1 (thiamine) per dag?

Voor vitamine B1 is de Referentie Inname (RI) 1,1 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine B1 die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor vitamine B1.

De Adequate inname is een grove schatting, omdat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B1 niet bepaald kan worden voor personen tot 18 jaar vanwege beperkte gegevens.

Leeftijd
Adequate inname (kinderen) en Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (volwassenen) (milligram per dag)
Kinderen
0-5 maanden
0,3
6-11 maanden
0,3
1-3 jaar
0,3
4-8 jaar
0,5
9-13 jaar
0,8
14-17 jaar
1,1
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
0,1 mg/MJ - afhankelijk van energie-inname: 2500 kcal = 1,1 mg
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
0,1 mg/MJ - afhankelijk van energie-inname: 2000 kcal = 0,9 mg
Zwangere vrouwen
1,0
Vrouwen die borstvoeding geven
1,7

Veelgestelde vragen

Helpt vitamine B1 tegen muggen?

Er wordt wel eens gezegd dat een hoge dosering vitamine B1 helpt tegen muggen. Het zou je lichaamsgeur onaantrekkelijk maken voor muggen, waardoor je niet geprikt zou worden. In wetenschappelijk onderzoek kon niet worden aangetoond dat het slikken van vitamine B1 helpt tegen muggenbeten [1]. Uit een onderzoek op kleine schaal blijkt dat het uitwendig aanbrengen van vitamine B1 mogelijk wel helpt, maar er is nog meer onderzoek nodig om dat echt te bewijzen [2].

[1] Shelomi, M. (2022). Thiamine (vitamin B1) as an insect repellent: a scoping review. Bulletin of entomological research, 1-10.

[2] Badawi, A., El Halawany, M., & Latif, R. (2020). A pilot clinical study on thiamine hydrochloride as a new mosquito repellent: Determination of the minimum effective dose on human skin. Biological and Pharmaceutical Bulletin43(2), 284-288.