Veelgestelde vragen

Voedingssupplementen, wat en waarom?

Kwaliteit van voedingssupplementen

Q&A Supplement van het Jaar verkiezing

Kwaliteit van voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn er in verschillende soorten, vormen en doseringen. Naast de voedingssupplementen die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen zijn er ook supplementen die verkrijgbaar zijn via bijvoorbeeld een orthomoleculaire diëtist of een speciaalzaak. Maar wat is het verschil tussen deze voedingssupplementen en ‘gewone’ supplementen? En wat maakt dat ze vaak verschillen in prijs?

Wat is het nut van hoog gedoseerde voedingssupplementen?

Hoog gedoseerd betekent dat de hoeveelheid vitamines of mineralen in het supplement (veel) hoger is dan de op de verpakking vermelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), ook wel Referentie Inname (RI) genoemd. Referentie-innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. De RI houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand dagelijks nodig heeft. 

In sommige situaties heeft het lichaam extra voedingsstoffen nodig, zoals bij stress, roken of bijvoorbeeld in de overgang. Extra voedingsstoffen in hogere doseringen dan de ADH kunnen in die gevallen de gezondheid bevorderen. Voorbeelden zijn extra ijzer voor menstruerende vrouwen of extra vitamine C voor rokers.

Soms heeft het lichaam moeite om voedingstoffen goed op te nemen. Er is dan een veel hogere dosering nodig. Dit is het geval bij veel ouderen. Wanneer je ouder wordt kun je vitamine B12 minder goed opnemen in je maagdarmstelsel. Voor deze groep kan een hogere dosering noodzakelijk zijn om geen tekort aan vitamine B12 te krijgen.

Daarnaast hebben stoffen in een hogere dosering soms een ander effect. Onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld een hoge dosering vitamine D een positief effect heeft op balans en spierkracht bij ouderen. Bij lagere doseringen vitamine D lijkt dit effect er niet te zijn, maar staat vitamine D bekend om zijn effect op de botkwaliteit.

Wat zijn orthomoleculaire voedingssupplementen?

Orthomoleculaire voedingssupplementen worden gemaakt op basis van de orthomoleculaire voedingsleer. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar komt in het kort op het volgende neer: het aanbieden van vitamines en mineralen aan het lichaam, zodat organen en weefsels weer optimaal kunnen functioneren. Meestal zijn orthomoleculaire voedingssupplementen hoger gedoseerd dan reguliere supplementen en zitten er andere stoffen (ook wel verbindingen genoemd) in. Deze supplementen worden vaak gebruikt op basis van advies van een deskundige.

Natuurlijke of synthetische voedingsstoffen?

Vitamines en mineralen zijn er in natuurlijke en synthetische vorm. De opneembaarheid van natuurlijke vitamines is niet altijd beter dan die van synthetische. Dit verschilt per vitamine. Zo worden vitamine E en pro-vitamine A (bètacaroteen) beter opgenomen in de natuurlijke vorm. Daarentegen kan ons lichaam, foliumzuur, vitamine B5, B6, B12 en vitamine D in synthetische vorm beter opnemen.

Verschil in prijs en kwaliteit

Het verschil in prijs komt meestal door verschil in kwaliteit van de grondstoffen en de productiemethode. Een duurder voedingssupplement bevat vaak beter opneembare vormen van voedingsstoffen, soms ook in hogere doseringen.

Het verschil kan ook komen door de productiemethode van de supplementen. In duurdere supplementen wordt vaak minder gebruik gemaakt van hulpstoffen. Dit maakt dat het moeilijker is om ze te produceren. Ook stellen deze bedrijven vaak hogere eisen aan hun kwaliteitssysteem en de fabriek.

Daarnaast verbeteren bedrijven van duurdere supplementen hun producten regelmatig. Ze investeren vaak meer in onderzoek en werken samen met wetenschappelijke instanties. Dit alles zie je soms terug in een hogere prijs van de supplementen.

Verschillende vormen supplementen

Er zijn verschillende vormen van supplementen verkrijgbaar: bijvoorbeeld een spray, tablet, druppels of capsule. Sommige nutriënten worden beter opgenomen als ze in een vloeistof, bijvoorbeeld olie, worden ingenomen. Daarnaast is een vloeistof vaak gemakkelijker toe te dienen, bijvoorbeeld bij ouderen. Producten in capsulevorm bevatten doorgaans minder hulpstoffen dan tabletten. Een tablet kan een hogere hoeveelheid stof bevatten. Met een capsule of een tablet weet je nauwkeuriger hoeveel je binnenkrijgt.

Conclusie

Er zijn duurdere en goedkopere voedingssupplementen verkrijgbaar. Vaak is dit verschil merkbaar in gebruikte grondstoffen, productiemethode en innovatie. Soms is er ook sprake van een andere marketingstrategie. De keuze is aan jou! Kies het product wat bij jouw wensen en behoeftes past op dat moment. Dit kun je doen in de winkel, maar je kunt ook hulp van een deskundige vragen, zoals de orthomoleculair diëtist of therapeut.

Voor alle voedingssupplementen op de Nederlandse markt geldt dat ze veilig zijn en aan strikte wetten- en regels moeten voldoen. Koop liever geen supplementen in een buitenlandse webshop, deze worden namelijk niet altijd gecontroleerd. Lees daarnaast het etiket zorgvuldig en houd je aan de aanbevolen dosering.