Wees de voorjaarsdip voor | Supplementinfo Skip to content

Voorjaarsmoeheid, Blue Monday, weinig energie… In de maanden januari en februari voelen veel mensen zich niet helemaal optimaal. De zon zien we niet zoveel, het is vaak donker en koud. Omdat je lichaam zon nodig heeft om vitamine D aan te maken, ligt een tekort op de loer. Maar niet alleen vitamine D heeft effect op hoe we ons voelen. Ook bijvoorbeeld omega-3 vetzuren in vette vis spelen een rol.

Vitamine D

Bij mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ook ondersteuning bieden. Een lage vitamine D-bloedwaarde hangt namelijk samen met een winterdip.

De Gezondheidsraad adviseert een aantal groepen om extra vitamine D te nemen. Kinderen tot 4 jaar, senioren, zwangere vrouwen en personen met een donkere huid. Ook als je niet dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buiten komt, heb je extra vitamine D nodig.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis, hebben een gunstige invloed op je gemoedstoestand en kunnen helpen om het afweersysteem te ondersteunen.

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van vette vis ook goed is voor het geheugen. Als je niet één keer per week vette vis eet, zijn visoliecapsules een goede aanvulling.

Sint janskruid

Sint janskruid kan worden gebruikt wanneer je je neerslachtig voelt. Een positieve invloed is na enkele weken merkbaar. Sint janskruid heeft een gunstige invloed op de stemming. Het kan helpen als je innerlijke onrust hebt, prikkelbaar of wat neerslachtig bent.

Sint janskruid kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Bij medicijngebruik is het verstandig vooraf te overleggen met je arts. Op het etiket van een product staat met welke geneesmiddelen een wisselwerking kan optreden.

Ginseng

Ginseng wordt gebruikt bij geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, maar ook voor een betere concentratie. Hoewel er aanwijzingen zijn voor deze positieve lichamelijke en geestelijke invloed van ginseng, is er nog wel meer wetenschappelijk bewijs nodig.

Multivitamine

Om je goed te voelen, heeft je lichaam verschillende vitamines en mineralen nodig. Een multi is een eenvoudige aanvulling op de voeding en wordt daarom door veel mensen in de winter gebruikt.