Thema: Groene thee goed voor de lijn | Supplementinfo Skip to content

Groene thee (Camellia sinensis) wordt steeds bekender en populairder. Het past goed bij een gezonde leefstijl. Ook in verschillende voedingssupplementen wordt groene thee-extract gebruikt. Dat komt door de positieve eigenschappen van deze theeblaadjes.

belly-2473_640Afvallen

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft laten zien dat groene thee helpt bij afvallen. Naar dit gezondheidseffect is veel onderzoek gedaan. Dit heeft uitgewezen dat in groene thee een stof zit die de verbranding van vetten stimuleert en zorgt voor een verhoogd energieverbruik.

Uit het onderzoek van Maastricht bleek dat de drank er ook voor zorgt dat mensen die al afgevallen zijn, niet zo snel opnieuw aankomen. De onderzoeker Rick Hursel stelt dat elke dag twee tot drie koppen groene thee drinken goed is voor de lijn.

Toch is groene thee geen wondermiddel. Voor een gezond gewicht blijven gezonde voeding en veel bewegen ook belangrijk.

Anti-oxidant

Groene thee bevat verschillende goede stoffen. Eén daarvan is EGCG (epigallocatechine gallaat), die een anti-oxidatieve werking lijkt te hebben. Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen stoffen, zogenaamde vrije radicalen.

Voedingssupplementen

Vanwege zijn gezonde eigenschappen wordt groene thee ook als extract verwerkt in voedingssupplementen. Over het algemeen is de hoeveelheid groene thee in een voedingssupplement hoger dan wat je met een paar koppen thee binnenkrijgt.

groene_theeGroene thee zetten

Breng water aan de kook en laat het enkele minuten afkoelen, tot zo’n 70-80 °C. Giet dit in een pot met groene thee en laat dit 1 tot 3 minuten trekken. Niet te lang, anders wordt de thee snel bitter. Drink de thee bij voorkeur zonder suiker.

Waarom is groene thee groen?

Groene thee is van dezelfde struik afkomstig als zwarte thee. Toch heeft groene thee een andere kleur en aroma dan zwarte thee. Dat komt doordat de blaadjes anders behandeld worden. Groene thee bladeren doorlopen niet het fermentatieproces, waardoor de gezonde stoffen behouden blijven.