Thema: Gezonde planten

Gezonde planten

Bepaalde planten zijn heel gezond. De bloemen, bladeren of wortels worden daarom gebruikt in thee, voedingssupplementen of in crèmes.

echinacea-557477Rode zonnehoed: weerstand

Rode Zonnehoed, ook wel Echinacea genoemd, is een plant die een relatie heeft met ons immuunsysteem. Supplementen met echinacea worden vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Het immuunsysteem is van belang voor de weerstand.

Kamille: rust en ontspanning

Kamille (Matricaria recutitia) kun je gebruiken voor een rustgevend effect. Een kopje kamillethee of een voedingssupplement met een hogere concentratie kamille kunnen daarbij helpen. Maar kamille kan mogelijk ook een verzachtende invloed hebben op je maag en darmen, waardoor het je vertering kan bevorderen. Voor dit effect is meer onderzoek nodig. Er zijn ook aanwijzingen dat kamille de weerstand van de huid versterkt, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik.

Afhankelijk van het doel, kun je kamille gebruiken als thee, in verschillende soorten voedingssupplementen of in producten die je op de huid kunt smeren.

Passiebloem: rust en ontspanning

Passiebloem (Passiflora incarnata) is behalve een prachtig sierlijke bloem, ook te gebruiken vanwege haar rustgevende eigenschappen. Passiebloem heeft een rustgevende invloed op het zenuwstelsel en helpt zo wanneer je rusteloos of gespannen bent en om lekker te slapen.

Citroenmelisse: rust en ontspanning

Citroenmelisse (Mellissa officinalis) is vooral bekend vanwege de blaadjes die naar citroen ruiken en smaken. Dit tuinkruid wordt gebruikt in gerechten, als salades, sauzen, kop- en visgerechten, maar ook voor bepaalde gezondheidseffecten.

Citroenmelisse kan bij spanningen, onrust en emoties rustgevend zijn. Het wordt ook gebruikt ter verzorging van lipblaasjes. Je kunt citroenmelisse gebruiken als thee, in voedingssupplementen of in crèmes voor uitwendig gebruik.

stinging-nettle-474356_640Brandnetel: prostaat & plasfunctie

Wellicht denk je bij brandnetel (Urtica dioca) aan het branderige gevoel dat je krijgt als je de plant aanraakt of aan de lekkere smaak in brandnetelkaas. Maar bepaalde delen van deze plant zijn ook specifiek te gebruiken voor je gezondheid.

Supplementen met de wortel van brandnetel kunnen helpen de prostaatfunctie te ondersteunen. Dit komt de plasfunctie en –frequentie ten goede. Er zijn aanwijzingen dat het blad van de brandnetel helpt om spieren en gewrichten soepel te houden.

Sint janskruid: voor de stemming als je prikkelbaar bent

Sint janskruid heeft een gunstige invloed op de stemming. Het kan helpen als je innerlijke onrust hebt, prikkelbaar of wat neerslachtig bent.

Let wel, Sint janskruid kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Bij medicijngebruik is het verstandig met je arts de keuze voor dit voedingssupplement te bespreken.