Voedingssupplementen voor een goede stoelgang | Supplementinfo.nl Skip to content

Probiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter.

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding als bier, kaas of yoghurt.Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking.
Bij kinderen kan een probioticum nuttig zijn, om de darmflora te versterken, bij slechte eetgewoonten of antibiotica. Dit geldt ook wanneer het kind via een keizersnede wordt geboren. Bij een geboorte via de natuurlijke weg krijgt de baby namelijk een eerste aanzet tot een natuurlijke darmflora. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.

Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen in veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn.

Inuline

Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang, Verder produceren deze bacteriën onder andere B-vitamines, maar ook stoffen die de darmwand voeden. Prebiotica werken daardoor iets anders op de darm dan probiotica.

Inuline komt voor in (de wortels van) planten die groeien in gematigd koude gebieden. Enkele voorbeelden zijn cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Chlorella

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen inzitten. Zo bevat het vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen als carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft een gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam.

De aandacht voor chlorella als ondersteuning van de gezondheid begon al in de vorige eeuw. Chlorella zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darm. Om deze redenen wordt chlorella gebruikt voor het reinigen van het maag/darmkanaal.