Voedingssupplementen voor sporters | Supplementinfo.nl Skip to content

swimming-78112_640

Sporten vraagt een grote prestatie van je lichaam. Voldoende training en een gezonde voeding vormen de basis. Een supplement kan een goede aanvulling bieden.

Voor een sportprestatie is niet alleen energie nodig maar ook een groot aantal voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren. Bovendien verlies je met zweten mineralen, die je aan moet vullen.

Voedingssupplementen voor sporters

Recent onderzoek laat zien dat 43% van de fitnessbeoefenaars supplementen gebruikt. Er zijn supplementen speciaal voor sporters. Deze zijn bedoeld om te voorzien in extra voedingsstoffen, het opbouwen van weerstand, het verstevigen of herstellen van spieren of het verhogen van de energieproductie.

Multi

Een multi vult mogelijke tekorten in de voeding aan. Omdat fanatieke sporters meer vitamines en mineralen verbruiken en uitzweten, is een multi een goede aanvulling.

Vitamine B-complex

De meeste vitamines uit de B-familie spelen een grote rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten. Aangezien je tijdens het sporten meer energie nodig hebt, zijn B-vitamines belangrijk.

Magnesium

Magnesium voor meer spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen. Sport, vooral duursport, leidt tot verhoogde behoefte en tegelijk tot extra verlies via urine en zweet. Ben je vermoeid of voel je je spieren na het sporten, dan kun je baat hebben bij extra magnesium.

Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten. Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Door training ontstaan er als het ware scheurtjes in de spieren. Aminozuren zijn nodig om je spieren te herstellen na sport.

Creatine

Creatine is een stof die bestaat uit aminozuren, die sporters helpt om beter te presteren tijdens een kortdurende krachtsinspanning. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen.

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten zijn voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Bij sport of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Vitamine C, E, bèta-caroteen, seleen, chroom, zink en bio-actieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn anti-oxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in onze cellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor de energieproductie, voor meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Co-enzym Q10 is ook een belangrijke anti-oxidant.