Voedingssupplementen voor de spijsvertering | Supplementinfo.nl Skip to content

Artisjok

Artisjok kan de spijsvertering ondersteunen en een comfortabel gevoel geven. Het zijn bepaalde stoffen in de bladeren van de artisjok die hieraan bijdragen, bijvoorbeeld cynarine. Artisjok lijkt ook goed te zijn voor de lever- en galfunctie, al is hier minder bewijs voor.

Probiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur. Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking. We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in ons voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding als bier, kaas of yoghurt.

Mariadistel

De vrucht van de mariadistelplant wordt verwerkt in voedingssupplementen vanwege zijn reinigende invloed op de lever. De lever is het orgaan in ons lichaam dat afvalstoffen uit ons bloed verwijdert. Diverse stoffen in de mariadistel waaronder silymarine, bezitten deze reinigende eigenschappen, waarmee het de werking van de lever ondersteunt. Ook hebben deze stoffen een gunstig effect op de galfunctie, wat bijvoorbeeld de spijsvertering kan bevorderen.

Kamille

Kamille kan mogelijk een verzachtende invloed hebben op je maag en darmen, waardoor het de vertering kan bevorderen. Hoewel er aanwijzingen zijn voor deze positieve eigenschappen, is er meer onderzoek nodig. Je kan kamille gebruiken als thee, in verschillende soorten voedingssupplementen of in producten voor uitwendig gebruik voor je huid.

Vitamine B2

Vitamine B2 of riboflavine is een vitamine die net als andere B-vitamines nodig is voor de energieproductie in ons lichaam. Daarnaast is vitamine B2 belangrijk voor gezonde huid, haar en nagels. Ook speelt het een rol in de bloedcellen, instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Vitamine B2 zit vooral in zuivel, vlees en groente. Vitamine B2 wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als (gele) kleurstof. Een vitaminepreparaat dat vitamine B2 bevat, geeft een (geheel onschuldige) opvallende gele verkleuring van de urine.