Geraldine Groen staand

Geraldine Groen 

Leeft heerlijk vegetarisch

Geraldine eet al jaren geen vlees. En ook met vis is ze recent gestopt. En dat voelt goed. Ze denkt er zelfs over om geen enkel dierlijk product meer te consumeren.

Als je geen vlees, vis of andere dierlijke producten eet, kan het voorkomen dat je bepaalde voedingsstoffen in je voeding tekortkomt. Met een vegetarisch, maar vooral met een veganistisch dieet, krijg je minder vitamine B12 binnen. Vitamine B12 zit namelijk vooral in dierlijke producten. Ook kun je minder ijzer binnenkrijgen. IJzer komt ruim voor in plantaardige producten, maar is minder goed opneembaar dan ijzer van dierlijke herkomst. Daarnaast is het belangrijk dat je let op goede bronnen van calcium, zink en eiwitten.

Veel vegetariërs en veganisten zijn bewust met voeding bezig. Een voedingssupplement kan daarnaast een goede aanvulling zijn.

 

Vitamine B12

Voor vegetariërs en veganisten is een voedingssupplement met vitamine B12 zinvol. De Gezondheidsraad adviseert deze groep dan ook een voedingssupplement te slikken. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en in het bloed.

 

IJzer

IJzer gebruiken we bij de vorming van hemoglobine, dat het transport van zuurstof door ons lichaam mogelijk maakt. Een goede tip: eet bij elke maaltijd een etenswaar dat vitamine C bevat. Hierdoor kan het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opnemen.

 

Multi voor vegetariërs

Een multi kun je als aanvulling gebruiken om mogelijke tekorten in de voeding op te vangen. Er zijn multi’s voor vegetariërs en veganisten, met extra vitamine B12, ijzer en zink.

 

Plantaardige omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn van belang voor onze hersenen en gunstig voor de bloeddruk. Omega-3 vetzuren zitten vooral in vis, maar ook in plantaardige bronnen als lijnzaad en algen. Er bestaan ook vegetarische omega-3 capsules.