Voedingsstoffen bij medicijngebruik | Schijf voor jouw Lijf Skip to content
Guido Genee staand

Guido Genee 

Gebruikt medicijnen

Guido moet veel medicatie slikken, ook in de toekomst. Medicijnen hebben helaas vaak neveneffecten. Bij Guido en veel anderen. Denk aan minder eetlust of een verminderde opname van voedingsstoffen. Guido Genee houdt daar rekening mee.

Het slikken van medicijnen kan allerlei effecten hebben. Zo kan een medicijn je eetlust verminderen, je stofwisseling veranderen, de opname van stoffen uit je voeding verlagen of zorgen dat je meer stoffen verliest via de urine. Bij langdurig gebruik van medicijnen kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Door een optimale voorziening in voedingsstoffen kan je je lichaam extra ondersteunen. Naast het aanvullen met extra voedingsstoffen kunnen voedingssupplementen ook dienen ter ondersteuning bij bijwerkingen van geneesmiddelen.

Omgekeerd kunnen voeding en supplementen ook de werking van medicijnen beïnvloeden. Grapefruitsap gaat bijvoorbeeld niet samen met cholesterolverlagende statines en met antidepressiva. Sint janskruid, vitamine K en Ginkgo biloba kun je niet combineren met antistollingsmedicijnen.

Bij medicijngebruik is het verstandig de keuze van een voedingssupplement te bespreken met je arts of apotheek. Voor ieder persoon geldt een specifiek advies.

Algemenen aanbevelingen bij gebruik van medicijnen:

 

Antioxidanten voor bescherming

In de situatie wanneer je medicijnen gebruikt worden er meer vrije radicalen gevormd in het lichaam. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bio- actieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn antioxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen.

 

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren bieden ondersteuning op diverse aspecten. Zo zijn ze belangrijk voor gezonde cellen, soepele gewrichten, het ondersteunen van je afweersysteem en zijn ze goed voor je hart en bloedvaten. Supplementen met visolie kunnen dan ook een nuttige toevoeging zijn om je lichaam aan te sterken.

 

Multi voor voedingsstoffen

Je lichaam heeft tijdens medicijngebruik vaak een hogere behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Om je weerstand een steuntje in de rug te geven, is een multi met vitamine A, B6, C, D, E en de mineralen ijzer, selenium en zink geschikt.

Voor specifieke aanbevelingen kun je een kijkje nemen op de pagina ‘Bij medicijngebruik