Adviezen gezonde voeding kinderen en baby's | Schijf voor jouw Lijf Skip to content
Karla Kleine staand

Karla Kleine

Is een schat van een kind

Karla is een heerlijk actief kind. Het eten is nog wel eens een dingetje. Groente vindt ze niet zo lekker. Kinderen zoals Karla hebben veel nodig om te groeien en te presteren. Gezonde en gevarieerde voeding is heel belangrijk.

Kinderen hebben veel nodig om te groeien en goed te presteren op school. Hiervoor is het belangrijk dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit valt niet altijd mee. Kinderen kunnen lastige eters zijn en bij oudere kinderen zijn snacks erg in trek. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de inname van vitamine D en E, foliumzuur en ijzer bij kinderen aan de lage kant is.

Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Supplementen met vitamine K voor baby’s en vitamine D voor kinderen tot 4 jaar zijn in ieder geval goed om te gebruiken. Dit advies geeft ook de Nederlandse Gezondheidsraad.

 

Vitamine K voor baby’s

Vitamine K voor baby’s is belangrijk voor een goede bloedstolling. Borst gevoede baby’s kunnen een tekort aan vitamine K krijgen. Zij hebben vitamine K druppels (150 microgram per dag) nodig in de eerste 3 maanden. Aan flesvoeding zijn de nodige vitamines en mineralen al toegevoegd.

 

Vitamine D voor kinderen

Voor de opbouw van botten en tanden hebben borst gevoede baby’s en kinderen tot 4 jaar een vitamine D supplement (10 microgram per dag) nodig. Er zijn supplementen met alleen vitamine D, maar ook een multi speciaal voor kinderen bevat vitamine D.

 

Multi voor weerstand

Een multi kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor slechte eters. Maar een multi kan meer doen dan tekorten in de voeding aanvullen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een multi de weerstand van kinderen kan verhogen.

 

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn van belang voor de hersenen en het zenuwstelsel. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een gunstige invloed op concentratie, gedrag en leervermogen van kinderen. Met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

 

Probiotica

Voor een goede spijsvertering en weerstand zijn we onder andere afhankelijk van goede darmbacteriën. Bij kinderen kan, door slechte eetgewoonten of bij een antibioticakuur, een probioticum nuttig zijn om de darmflora te versterken. Hierin zitten juist de goede bacteriën. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.