Probiotica voor de stoelgang | Supplementinfo.nl Skip to content

ProbioticaProbiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur.

Er zijn veel verschillende bacteriesoorten met soms verschillende eigenschappen. Een combinatie van bacteriestammen kan zorgen voor een bredere werking.

Probiotica voor de stoelgang

Een probioticum kan helpen voor je stoelgang, omdat het je darmbewegingen reguleert. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter.

Wanneer je op reis bent, eet je vaak anders en word je blootgesteld aan andere bacteriën dan je lichaam gewend is. Een probioticum kan dan helpen voor een natuurlijke ontlasting.

Bij antibiotica

Er zijn aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten kunnen hebben voor het ondersteunen van de stoelgang bij antibiotica-gebruik.

Voor kinderen, zwangeren en senioren

Bij kinderen kan een probioticum nuttig zijn, om de darmflora te versterken, bij slechte eetgewoonten of antibiotica. Dit geldt ook wanneer het kind via een keizersnede wordt geboren. Bij een geboorte via de natuurlijke weg krijgt de baby namelijk een eerste aanzet tot een natuurlijke darmflora. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.

Een ongeboren kind is voor een goede darmfunctie afhankelijk van de moeder. Tijdens de bevalling geeft de moeder haar kind de goede bacteriën mee, die hiervoor nodig zijn. Er zijn aanwijzingen dat probiotica tijdens de zwangerschap gunstig zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van de baby.

Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen in veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn.

Probiotica in voeding

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding als bier, kaas of yoghurt.