B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Probiotica

Probiotica zijn bacteriën die een gunstige werking hebben in de darmen. De meesten komen van nature voor in onze darmen. De bacteriën spelen een belangrijke rol bij onze stoelgang, maar ook bij onze gezondheid.

Een product is pas een probioticum als de bacteriën levend in de darmen aankomen. In specifieke gevallen kan gebruik van probiotica zinvol zijn, zoals bij reizen of bij het slikken van antibiotica.

Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën, met vaak heel verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn afhankelijk van de bacteriestam. Een combinatie van verschillende soorten bacteriën, met verschillende eigenschappen, kan zorgen voor een bredere werking.

Wat doet Probiotica voor je gezondheid?

Er zijn aanwijzingen dat probiotica mogelijk goed zijn voor het immuunsysteem en voor een goede stoelgang. Deze effecten zijn echter nog niet door de Europese autoriteit goedgekeurd.

Bij antibiotica
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten kunnen hebben voor het ondersteunen van de stoelgang bij gebruik van antibiotica. Probiotica kunnen de darmflora beschermen tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en het herstel bevorderen. Lees meer over probiotica bij antibiotica.

Probiotica in voeding

We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding zoals bier, kaas, yoghurt of zuurkool.

Probiotica in voedingssupplementen

Probiotica worden veel verkocht als voedingssupplement, vaak in sachets of capsules. Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste horen tot de lactobacillen of bifidobacteriën.

Wanneer is een aanvulling met Probiotica nuttig?

Kinderen
Bij kinderen kan een probioticum nuttig zijn om de darmflora te ondersteunen, bij slechte eetgewoonten of bij antibiotica gebruik.

Ook wanneer een kind via een keizersnede wordt geboren kunnen probiotica nuttig zijn. Bij een geboorte via de natuurlijke weg krijgt de baby namelijk goede bacteriën van haar moeder mee en dat geeft een aanzet tot een gezonde natuurlijke darmflora. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.

Zwangerschap
Er zijn aanwijzingen dat probiotica tijdens de zwangerschap gunstig zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van de baby.

Ouderen
Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen in veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn.

Hoe kies ik een goede probiotica?

Let erop dat er voldoende bacteriën in het supplement aanwezig zijn, zeker rond de 10^9 bacterievormende-eenheden per dosering. Naast de hoeveelheid bacteriën in het supplement is de levensvatbaarheid, ook wel metabole activiteit, van de bacteriën belangrijk. De bacteriën moeten levend de darm bereiken om een probioticum te zijn. Het maagzuur kan de bacteriën doden. Het staat meestal op de verpakking als de bacteriën levend de darm bereiken.

Welk effect een probioticum heeft, hangt sterk af van welke bacteriën het bevat. Het is daarom goed om voor een product te kiezen waarvan de effectiviteit wetenschappelijk onderzocht is.

Hoeveel Probiotica per dag?

Voor probiotica zijn er geen specifieke adviezen voor inname. Volg altijd het gebruiksadvies op de verpakking.

Zitten er nadelen aan probiotica?

Probiotica hebben over het algemeen geen negatieve effecten. Als je net begint met het nemen ervan kun je wat last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid. Maar dit gaat weer weg.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Probiotica zijn goede bacteriën die veelal van nature in onze darmen voorkomen. Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten uit onze voeding. Zij voeden de goede bacteriën in onze darmen. Naast pro- en prebiotica bestaat er ook postbiotica. Dan zijn de stoffen die bacteriën (de probiotica) produceren. Lees meer over de verschillen tussen probiotica, prebiotica en postbiotica.

Kunnen probiotica gebruikt worden voor de blaas?

Voor vrouwen die ondersteuning voor een gezonde blaas kunnen gebruiken kunnen probiotica een goede aanvulling zijn. Probiotica kunnen oraal of lokaal (middels een vaginale capsule) worden toegediend om disbalans van de vaginale flora te herstellen. Door nieuwe soorten goede bacteriën toe te voegen aan de vaginale flora, kan er een omgeving worden gecreëerd waarin bijvoorbeeld de E-coli niet kan overleven. Lees meer over probiotica voor de blaas.

Kan je probiotica tijdens de zwangerschap gebruiken?

Ja, je kunt probiotica tijdens de zwangerschap gebruiken. Er zitten zelfs mogelijke gezondheidsvoordelen aan. Zo zijn er aanwijzingen dat het zou kunnen helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Ook zijn er aanwijzingen dat gebruik van probiotica door de moeder tijdens de zwangerschap gunstig is voor de ontwikkeling van het afweersysteem en de darmflora van je baby. Lees meer over probiotica tijdens de zwangerschap.

Helpt probiotica tegen hooikoorts?

Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat het gebruik van probiotica een gunstig effect kan hebben bij de reactie van je lichaam op stuifmeel. Probiotica kunnen mogelijk het aantal immuuneiwitten terugdringen die een belangrijke rol spelen in de reactie van je lichaam bij hooikoorts. Probiotica zouden ook de aanmaak van allergie-remmende stoffen kunnen stimuleren. Volgens het onderzoek laat vooral de melkzuurbacterie Lactobacillus plantarum aanwijzingen voor goede resultaten zien. Mocht je suppletie met probiotica overwegen zorg dan dus dat deze bacterie erin aanwezig is.

Bron: Snel, J., Vissers, Y. M., Smit, B. A., Jongen, J. M., Van Der Meulen, E. T., Zwijsen, R., … & Savelkoul, H. F. J. (2011). Strain‐specific immunomodulatory effects of Lactobacillus plantarum strains on birch‐pollen‐allergic subjects out of season. Clinical & Experimental Allergy41(2), 232-242.