Wist je dat maagzuurremmers een tekort aan magnesium kunnen veroorzaken? | Supplementinfo Skip to content

3 februari 2014

Twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een magnesiumtekort op. Magnesium is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. Ernstige tekorten kunnen pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen veroorzaken.

Magnesiumtekort

De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. De opname via de darmen is essentieel voor de magnesiumhuishouding. Maagzuurremmer omeprazol is sinds een aantal jaar zonder recept verkrijgbaar. Nijmeegse Promovendus Lameris concludeert in haar proefschrift dat omeprazol het transport van magnesium remt. Bij muizen zag ze dat als reactie hierop het aantal kanalen waardoor magnesium transport plaatsvind toenam. Hierdoor bleef de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die reactie uit en dan gaat het mis. Lameris vermoedt dat een genetische component een rol speelt.

Ernstig tekort

“Er zijn nu wereldwijd zo’n honderd patiënten bekend bij wie een ernstig magnesiumtekort optrad. Maar gezien het aantal gebruikers vermoed ik dat veel meer mensen hier last van hebben. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek’‘, aldus Lameris. Toch is het belangrijk om vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes. Wees er bewust van dat langdurig gebruik van maagzuurremmers effect kan hebben op je magnesiumstatus.

Persbericht Radboud UMC