Nieuws - 30 september 2019

Wat is een vitamine?

Het is algemeen bekend: vitamines zijn goed voor je. Maar wat is een vitamine eigenlijk en hoeveel vitamines zijn er? Wat is het verschil tussen vet- en wateroplosbare vitamines? Wat zijn de andere benamingen voor de B-vitamines? Wat zijn pro- en half vitamines? We geven je graag antwoord op deze vragen.

In eten en drinken komen in kleine hoeveelheden vitamines voor. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig voor de groei en ontwikkeling en uiteraard om gezond te blijven. Vitamines kun je niet, of niet genoeg zelf aanmaken. Daarom is het nodig om dagelijks gezond te eten en te drinken, om zo voldoende essentiële, onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt als aanvulling hierop voedingssupplementen met één of meerdere vitamines slikken.

Soorten vitamines

Er zijn in totaal 13 vitamines, die met een letter uit het alfabet en soms ook een toevoeging van een cijfer worden aangeduid. We kennen 8 verschillende B-vitamines, die ook andere benamingen hebben. Foliumzuur is daar een bekend voorbeeld van. Het klinkt best ingewikkeld en daarom is een rijtje handig:

  1. Vitamine A
  2. Vitamine B1 (thiamine)
  3. Vitamine B2 (riboflavine)
  4. Vitamine B3 (niacine)
  5. Vitamine B5 (pantotheenzuur)
  6. Vitamine B6 (pyridoxine)
  7. Vitamine B8 (biotine)
  8. Vitamine B11 (foliumzuur)
  9. Vitamine B12 (cobalamine)
  10. Vitamine C
  11. Vitamine D
  12. Vitamine E
  13. Vitamine K

Pro- en half vitamines

Er zijn ook pro- en half vitamines. Een provitamine is een voorloper van een vitamine. Je lichaam krijgt deze provitamine via de voeding binnen en kan het omzetten in een vitamine. Bètacaroteen in wortels is bijvoorbeeld een provitamine, dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Dit gebeurt echter maar beperkt.  Halfvitamines werden vroeger als vitamines beschouwd. Pas later bleek dat ze dit toch niet waren, omdat bijvoorbeeld het lichaam deze stoffen zelf aanmaakt. Voorbeelden van halfvitamines zijn carnitine, choline en inositol. Deze stoffen spelen wel een rol bij de stofwisseling in ons lichaam.

Vetoplosbare en wateroplosbare vitamines

Vitamines zijn in twee soorten onder te verdelen; 4 vetoplosbare en 9 wateroplosbare vitamines. De vetoplosbare vitamines bevinden zich in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in het lichaam worden opgeslagen. Hiervan kan je lichaam een voorraadje aanleggen. Een supplement met een vetoplosbare vitamine, bijvoorbeeld een vitamine D supplement, kun je het beste tijdens een maaltijd innemen. Omdat er in de maaltijd vet zit, wordt de vitamine beter opgenomen in het lichaam. De wateroplosbare vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Het lichaam kan wateroplosbare vitamines (met uitzondering van vitamine B12) niet in het lichaam opslaan. Daarom is het belangrijk om dagelijks voldoende wateroplosbare vitamines binnen te krijgen.

Vetoplosbare vitamines

  1. Vitamine A
  2. Vitamine D
  3. Vitamine E
  4. Vitamine K

Wateroplosbare vitamines

  1. Vitamine B1 (thiamine)
  2. Vitamine B2 (riboflavine)
  3. Vitamine B3 (niacine)
  4. Vitamine B5 (pantotheenzuur)
  5. Vitamine B6 (pyridoxine)
  6. Vitamine B8 (biotine)
  7. Vitamine B11 (foliumzuur)
  8. Vitamine B12 (cobalamine)
  9. Vitamine C

Door op een linkje te klikken kun je lezen wat een bepaalde vitamine voor jouw gezondheid kan betekenen, maar ook wat de referentie inname en de veilige inname per dag is.