B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Waarom ligt de dosering vitamines vaak boven de ADH?

vitamines boven ADH

Doseringen van vitamines in voedingssupplementen liggen vaak hoger dan de vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Bij consumenten kan dit vragen oproepen over nut en veiligheid. Het kan zeker zinvol zijn om hogere doseringen in te nemen. De ADH is vastgesteld om voor de gemiddelde bevolking deficiëntieziektes te voorkomen, maar kijkt niet naar de optimale hoeveelheid. Diverse doelgroepen hebben baat bij hogere doseringen, die voor hen een meer optimale vitamine of mineraal status geeft.

Aanbeveling vitamine D

Een goed voorbeeld is vitamine D. Wij kennen in Nederland een ADH van 5 microgram per dag. De Gezondheidsraad heeft recent geadviseerd dat ouderen en mensen wiens huid niet of nauwelijks aan de zon wordt blootgesteld, een veel hogere dosis nodig hebben. De aanbeveling die geldt voor ouderen is 400% van de ADH.

ADH foliumzuur zwangere vrouwen

Datzelfde zie je voor zwangere vrouwen en de behoefte aan foliumzuur. De ADH in Nederland is vastgesteld op 200 microgram per dag. Terwijl zwangere vrouwen daar minimaal twee keer zoveel van nodig hebben.

Sporters: hogere behoefte aan B-vitamines

En bijvoorbeeld sporters hebben een verhoogde behoefte aan onder andere B-vitamines, deze zijn betrokken bij de stofwisseling. Bij B-vitamines zie je vaak dat de dagdosering meer dan 1000% van de ADH bevat. Voor de vitamines B1, B2, B12 en pantotheenzuur heeft de Europese organisatie voor voedselveiligheid (EFSA) geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld. Met de huidige inname, uit zowel voeding als voedingssupplementen, zijn geen negatieve effecten waargenomen. Voor vitamine B6 is er een maximale hoeveelheid van 21 mg in Nederland.

Veilig gebruik

Voedingssupplementen die in de drogist worden verkocht voldoen aan alle wettelijke eisen. Wat met name van belang is met het oog op goed gebruik, is dat men zich houdt aan de dosis vermeld op de verpakking. Elke verpakking bevat dan ook een waarschuwing voor niet overschrijden van de aanbevolen dagelijkse portie.

Wat zijn veilige innames van vitamines?

Per vitamine links in het menu kan je de veilige innames bekijken. Of keer terug naar de hoofdpagina vitamines.

vitamines boven ADH