Voedingsstatus zelfstandige ouderen

Zelfstandig-wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen. Daarmee gelden voor hen dezelfde aandachtspunten om het voedingspatroon te verbeteren als voor de rest van de bevolking. Dit zijn de resultaten uit onderzoek van het RIVM naar de voeding onder ruim 700 zelfstandig-wonende 70-plussers. Ook werd er naar supplementengebruik gevraagd. Dit leverde een aantal interessante uitkomsten op.

Slechts één op de vier 70-plussers volgt het advies op om extra vitamine D te slikken. Eén van de aanbevelingen uit het rapport is dan ook verhoging van het gebruik van voedingssupplementen. Deze bevindingen ondersteunen de noodzaak voor 70-plussers om vitamine D supplementen te nemen, zoals aanbevolen door de Nederlandse Gezondheidsraad.

45% van de deelnemers gebruikt voedingssupplementen. Inname in de winter is hoger (45%) dan in de rest van het jaar (38%). Meer vrouwen dan mannen consumeren voedingssupplementen, 52 versus 36 procent. De meest gebruikte voedingssupplementen zijn multivitaminen/mineralen. Glucosamine en visolie supplementen zijn de meest gebruikte niet-vitaminen of mineralen supplementen, en worden gebruikt door 5 tot 6% van de deelnemers.

De gemiddelde inname van n-3 visvetzuren uit voeding is 170 mg/dag voor mannen en 141 mg/dag voor vrouwen. Met additioneel gebruik van voedingssupplementen stijgt de gemiddelde inname tot 178 mg voor mannen en 158 mg voor vrouwen. Maar dit is nog steeds lager dan de adequate inname van n-3 visvetzuren van 250 mg per dag.

Voedingssupplementen dragen het meeste bij aan de totale inname van vitamine D, vitamine B1, B2, B6 en vitamine C door 70-plussers. De inname van deze vitamines komen voor 10 – 12% uit voedingssupplementen.

Voor vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur, selenium, calcium, kalium en magnesium kan onvoldoende inname mogelijk tot gezondheidsproblemen leiden. Er wordt aanbevolen om voor deze micronutriënten voedingsstatus onderzoek uit te voeren in bepaalde oudere subgroepen van de 70-plussers.

Zie voor meer informatie het rapport Dutch National Food Consumption Survey Older adults 2010-2012 op de site van het RIVM.