Vitamine C werkt wel, Consumentenbond uit de bocht, aldus NPN | Supplementinfo Skip to content

Nieuws 25 februari 2011

Er is veel ophef over vitamine C pillen. Aanleiding is een actie van de Consumentenbond tegen misleidende informatie op verpakkingen van vitamine C supplementen. De brancheorganisatie van voedingssupplementen NPN vindt dat de Consumentenbond met deze actie verwarrende informatie geeft.

Vitamines zijn noodzakelijk voor de gezondheid. Voor grote groepen mensen is aanvulling op de voeding met supplementen zeker nuttig. De Gezondheidsraad adviseert bijvoorbeeld extra voedingsstoffen voor kinderen tot 4 jaar, senioren, zwangere vrouwen en personen met een donkere huid of die weinig buiten komen.

De Consumentenbond stuurt verwarrende informatie. De EFSA, het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie, geeft juist aan dat het effect van vitamine C op de weerstand zeer goed onderbouwd is (zie: advies van de EFSA). Daarnaast geven zij aan dat sporters baat hebben bij grote hoeveelheden vitamine C, daarvoor moeten ze wel 250% van de normale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen.

De roep van de Consumentenbond om opinies van de EFSA al in de marktpraktijk door te voeren is prematuur, vindt brancheorganisatie NPN. De Europese Commissie heeft een wet opgesteld voor gezondheidsreclame. Zij heeft daarbij de EFSA om adviezen gevraagd. De Europese Commissie en de lidstaten geven een uiteindelijke beoordeling waarin ze ook andere adviezen en overwegingen meenemen. Dit is een complex proces dat Brussel zorgvuldig uitvoert. Ook de consument is gebaat bij zorgvuldigheid en eenduidige informatie, als het gaat over haar gezondheid. Fabrikanten zullen aanpassingen in verpakkingen doorvoeren zodra hierover overeenstemming is.

Op dit moment moeten supplementen voldoen aan de Warenwet, die zegt dat claims niet mogen misleiden. Fabrikanten moeten hun claim onderbouwen en de branche voert hierop zelfregulering uit.

Voor meer informatie kunt u ook het radiodebat tussen de Consumentenbond en NPN beluisteren van donderdag 24 februari op Radio 1: www.radio1.nl/contents/26515-vitaminestores-bedriegen-hun-klanten

Bron: NPN