Vitamine B12 supplementen even effectief als injecties

Wanneer mensen een tekort hebben aan vitamine B12 krijgen ze van de huisarts vaak een vitamine B12 injectie om het vitamine B12 gehalte in het lichaam weer te normaliseren. Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt echter dat het slikken van vitamine B12 supplementen hetzelfde effect geeft. Niet alleen zijn supplementen veel goedkoper, maar ze zijn ook gebruiksvriendelijker. Moeten we in de toekomst altijd kiezen voor orale suppletie?

Het onderzoek werd uitgevoerd in Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, waar patiënten met een maagverkleining en een vitamine B12 tekort verschillende vormen vitamine B12 kregen toegediend. De ene groep kreeg een injectie in de spieren met 1.000 microgram vitamine B12, waar de andere groep dagelijks een vitamine B12 supplement met 1.000 microgram slikte. Na zes maanden werden de resultaten geanalyseerd. Wat bleek, er was geen verschil in het normaliseren van de vitamine B12 waarde in het bloed. Orale suppletie bleek even effectief als een injectie met vitamine B12.

In Nederland worden vitamine B12 injecties vergoed door de zorgverzekering. Daarnaast worden nu ook nog vaak hoog gedoseerde supplementen vergoed. Patiënten vinden supplementen fijner om te slikken en ze zijn stukken goedkoper. De situatie gaat in 2019 echter veranderen. Dan zullen alleen injecties nog maar worden vergoed. Dit is een ongunstige ontwikkeling. Zeker nu blijkt dat supplementen even effectief zijn en veel gebruiksvriendelijker.

Bron:

Schijns, Wendy, et al. “Efficacy of oral compared with intramuscular vitamin B-12 supplementation after Roux-en-Y gastric bypass: a randomized controlled trial.” The American journal of clinical nutrition (2018).

Delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn