‘Verbeterde sportieve prestatie door ijzersuppletie’ | Supplementinfo Skip to content

1 mei 2014

Door inname van ijzersupplementen wordt de sportieve prestatie verbeterd van vrouwen in de vruchtbare leeftijd bij wie de kans op ijzertekort aanwezig is, volgens Australische onderzoekers. De onderzoekers hebben 22 literatuuronderzoeken bekeken op het effect van ijzersuppletie. Ruim 900 vrouwelijke testpersonen ontvingen een ijzersupplement, variërend van 10 mg tot 325 mg. De onderzoekers concludeerden dat suppletie verbetering geeft van het maximale en gewone prestatievermogen in de onderzoeksgroep.

WHO: 1 op de 2 vrouwen ijzertekort

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft één op de twee vrouwen in de vruchtbare leeftijdscategorie kans op ijzertekort. Deze kans is nog groter onder vrouwelijk atleten.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Pasricha, bieden de onderzoeksuitkomsten ook mogelijkheden tot het verbeteren van sportprestaties bij vrouwelijke atleten. Deze groep is namelijk vatbaarder voor ijzertekorten door verhoogde behoefte en een vaak ongebalanceerd dieet om aan bepaalde gewichtsklassen te voldoen.

Bron: Iron Supplementation Benefits Physical Performance in Women of Reproductive Age: A Systematic Review and Meta-Analysis. S.R. Pasricha, M. Low, et al. J. Nutr. 2014