Vaak vitamine D tekorten

Vitamine D tekorten komen veel voor in Zuidwest-Nederland. Zo heeft bijna 60% van de huisartspatiënten een tekort aan vitamine D. Deze tekorten komen vaker voor in de stad (65%) dan op het platteland (50%). Vitamine D niveaus in het bloed variëren per seizoen. Dit blijkt uit een onderzoek onder huisartspatiënten.

Tijdens de winterperiode zijn vitamine D tekorten zeer veel voorkomend. Zelfs tijdens de zomerperiode is een laag vitamine D-niveau regelmatig gezien. Zo heeft meer dan de helft van de vrouwen boven de 70 jaar een vitamine D tekort.

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Aangezien de zon in de wintermaanden in Nederland onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D is voor veel mensen een supplement met vitamine D een zinvol extraatje. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert ook bepaalde groepen extra vitamine D (zie tabel). Deze adviezen worden nog niet altijd opgevolgd.

suppletie-adviezenvitamined_nl

Bronnen:
Leandra J.M. Boonman-de Winter, Arjan Albersen, Karin Mohrmann, Carla M.A.C. Bakx-van Baal, Dirk W. Meijer Timmerman Thijssen en J.P.H.M. (Hans) Bressers. Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8167

Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D., 2012; publicatienr. 2012/15.