NVWA – Onderzoek voedingssupplementen met farmacologisch actieve stoffen | Supplementinfo Skip to content

Recent heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek afgerond met betrekking tot bepaalde categorieën voedingssupplementen. De resultaten van het onderzoek zijn middels een persbericht naar buiten gebracht en opgepikt in diverse media. De berichtgeving gaat over supplementen die gebruikt worden om af te slanken (onder andere fatburners), prestaties te bevorderen (pre-work-outs) of het libido te verhogen. Het gaat dus om een klein deel van de verkrijgbare voedingssupplementen. De NVWA is de organisatie die producten en levensmiddelen onderzoekt, om te kijken of deze veilig te gebruiken zijn door de consument. Zo ook voedingssupplementen.

60% van de onderzochte voedingssupplementen bevat één of meerdere farmacologische stoffen, die risico’s met zich meebrengen. NPN betreurt het dat er voedingssupplementen te koop zijn die niet veilig zijn voor de consument en vindt het een goede zaak dat de NVWA deze groep producten onderzoekt en onveilige producten van de markt haalt.

Wat is er aan de hand?

In voedingssupplementen die gebruikt worden om af te slanken, prestaties te bevorderen of het libido te verhogen zijn soms verboden farmacologische stoffen toegevoegd voor de werkzaamheid. Deze stoffen verhogen bijvoorbeeld de hartslag of versnellen de stofwisseling. Maar de aanwezigheid van een dergelijke stof in een voedingssupplement kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Het is dus goed om alert te zijn wanneer u voedingssupplementen gebruikt om af te vallen, prestaties te bevorderen of het libido te verhogen.

Wat kunt u zelf doen?

– Gebruikt u supplementen uit één van de bovengenoemde categorieën? Wees dan alert. Wanneer u de uitwerking die het supplement heeft op uw lichaam niet vertrouwt, neem dan contact op met een arts of deskundige.

– Houd u aan het gebruiksadvies op de verpakking en neem niet meer in dan wordt geadviseerd.

– Gebruik betrouwbare producten, van bekende merken. Let op met bestellingen bij buitenlandse webshops.

– Bent u een (top)sporter? Gebruik dan producten die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan namelijk ook op de dopinglijst.