Met nieuwe Claimswet gaat meer verloren dan goed is voor consument | Supplementinfo Skip to content

Nieuwsbericht 16 mei 2012

Vandaag is een Europese wet aangenomen over gezondheidsclaims. Deze wet bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan op verpakkingen van voeding en voedingssupplementen. Alle gezondheidsclaims, zoals ‘goed voor de darmen’ op een probiotica product, zijn wetenschappelijk getoetst.

Deze wetgeving heeft positieve en negatieve kanten. Het is goed om het kaf van het koren te scheiden bij gezondheidsaanprijzingen die in reclame en op verpakkingen worden gebruikt. Maar de brancheorganisatie van voedingssupplementen NPN vreest dat de wetgeving zijn doel voorbij schiet. Niet alleen misleidende claims verdwijnen, ook veel goede informatie over gezondheidseffecten van voeding en voedingsstoffen gaat verloren. De consument zal weliswaar zekerheid hebben over de gezondheidsclaims die op producten staan, maar hem zal ook veel informatie worden onthouden.

Tevens zullen bedrijven minder bereid zijn om te investeren in innovatie en onderzoek naar gezonde stoffen van voeding, wanneer er onvoldoende perspectief is dat zij daarover kunnen communiceren naar de consument.

Bron: NPN