Meer vitamine K voor baby’s | Supplementinfo Skip to content
Nieuwsbericht 11 februari 2011

Mother breast feeding her baby girl. Isolated on white

Mother breast feeding her baby girl. Isolated on white

Het ministerie van VWS neemt het advies van de Gezondheidsraad over om pasgeboren baby’s meer vitamine K te geven. Dat blijkt uit de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)..

Nu krijgen kinderen de eerste maanden 25 microgram per dag, dat wordt verhoogd naar 150 microgram per dag. Het advies geldt voor alle borstgevoede baby’s, vanaf de achtste dag tot 3 maanden na de geboorte.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Een kleine groep zuigelingen met een verstoorde vetopname is met het huidige vitamine K-suppletie onvoldoende beschermd tegen ernstige bloedingen. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 5 zuigelingen met een verstoorde vetopname ernstige bloedingen.

Een verstoorde vetopname is niet goed op te sporen. Daarom krijgen alle baby’s extra vitamine K tot ze 3 maanden oud zijn. Na 3 maanden is het lichaam in staat om zelf vitamine K aan te maken in de darmen. Deze hoeveelheid is nog wel zeer beperkt.Extra vitamine K via de voeding of vitamine K-druppels is noodzakelijk. Vitamine K zit in vooral in groene bladgroenten. Maar ook melk en melkproducten, vlees, eieren, granen, groenten en fruit bevatten vitamine K.

Bron

www.rijksoverheid.nl