Laag niveau omega-3 kan geheugen beïnvloeden

Nieuwsbericht 6 maart 2012

lepel-omega-3 Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goede werking van onze hersenen. Een nieuw onderzoek in Los Angeles heeft dat opnieuw laten zien.

In het onderzoek is gekeken naar de relatie tussen omega-3-vetzuren in het bloed en de hersenfunctie. Dit werd gedaan bij 1575 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar.
Het bleek dat een voedingspatroon met een laag omega-3-vetzuurgehalte de hersenfunctie achteruit kan laten gaan, het geheugen en denkvermogen negatief beïnvloeden. De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn EPA en DHA.

’Deelnemers met lage bloedspiegels omega-3-vetzuren hadden kleinere hersenvolumes, die te vergelijken waren met een structurele veroudering van de hersenen met 2 jaar’, aldus onderzoeker Zaldy.

De onderzoekers vonden bij een kwart van de deelnemers die het laagste DHA-niveau hadden een lager hersenvolume, dan bij de mensen bij wie hogere DHA-niveaus waren gemeten. Ook deelnemers met lage omega-3-vetzuurgehaltes in het bloed scoorden laag, met name op tests van het visuele geheugen en uitvoeringsfuncties, zoals het oplossen van problemen en multi-tasking en abstract denken.

Bron: Voeding Nu