Inname van vitamine D, B1 en mineralen is te laag | Supplementinfo Skip to content

10 maart 2014

De inname van vitamine D in Europa is te laag. Ook de inname van mineralen ligt te laag. Er is een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarin men gekeken heeft naar de inname van vitamines en mineralen in Europa. Dit is de eerste keer dat voedselinname gegevens vergeleken worden om de bijdrage van voedingssupplementen in te kunnen schatten. Het blijkt dat in landen als Denemarken en Duitsland voedingssupplementen meer worden gebruikt dan in Nederland.

Voedingstekorten die opvallen zijn die voor selenium, ijzer, magnesium en vitamine B1. Met name van deze stoffen krijgen we in Nederland te weinig binnen. In Engeland, Duitsland, Frankrijk en Polen blijkt de jodium inname te laag te zijn. In Nederland is hierover niets bekend.
Kijk verder op deze website om te lezen wat deze voedingsstoffen doen in ons lichaam.
selenium
ijzer
magnesium
vitamine B1
jodium

Effect van voedingssupplementen

Voor een aantal stoffen is het effect van voedingssupplementengebruik bekeken:

In Denemarken krijgen vrouwen met de normale voeding te weinig selenium binnen. Maar met aanvullend gebruik van voedingssupplementen lijken de tekorten aan selenium in Deense vrouwen opgeheven te worden.

Nederlandse mannen en vrouwen krijgen te weinig vitamine B1 binnen. Maar de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 komt uit de basisvoeding. Met het huidige supplementengebruik stijgt de gemiddelde inname met maximaal 10%. Nog niet voldoende om tekorten te voorkomen.

Ook in andere Europese landen zien we tekorten aan vitamine B1. Vitamine B supplementen gebruik in Denemarken en Engeland blijkt succesvol. Bij vrouwen zien we de gemiddelde inname flink stijgen en hiermee overeenkomen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Bij mannen stijgt de inname van vitamine B1 ook noemenswaardig door supplementengebruik. Maar het is nog niet voldoende om de aanbevolen hoeveelheid te behalen.

Mensink GB, Fletcher R et al. (2013) Mapping low intake of micronutrients across Europe. Br J Nutr. 2013 Aug;110(4):755-73.

NPN persbericht: Met suppletie veel te doen aan tekorten van micronutriënten, 6 februari 2014