B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Hoe lees je een etiket van een voedingssupplement?

Op de verpakking van een voedingssupplement staat uitgebreide informatie over de capsules, tabletten, sprays of druppels. Het is wettelijk verplicht om gebruikers te informeren, maar toch leest niet iedereen de nuttige informatie. Hoe lees je nou eigenlijk het etiket en wat staat er precies op?

1. Naam

De benaming van het levensmiddel ‘voedingssupplement’ staat op de verpakking. Ook staat duidelijk vermeld wat voor supplement het is, bijvoorbeeld 'visolie', 'magnesium', 'multivitamine' of 'probiotica'.

2. Ingrediënten

Op het etiket staan alle ingrediënten van het voedingssupplement. Je kunt zien welke stoffen en hulpmiddelen zijn verwerkt in het supplement. De ingrediënten moeten worden vermeld in aflopende volgorde van gewicht. Dit betekent dat het ingrediënt dat in de grootste hoeveelheid voorkomt, vooraan staat in de opsomming.

Soms staan vitamines en mineralen als groep vermeld, en vind je ergens anders op het etiket een tabel met alle specifieke vitamines en mineralen. Je kunt ook lezen welke hulpstoffen zijn gebruikt om het supplement te maken. Denk aan 'geleermiddel (glycerine)', 'stabilisator (E901)', 'vulstoffen (microkristallijne cellulose, sorbitol)', 'zoetstoffen (xylitol, erytritol)' en 'kleurstoffen (curcumine)'. Mocht je ergens allergisch voor zijn of bepaalde voedingsstoffen willen vermijden, dan is het belangrijk om deze informatie goed te bekijken. Allergenen worden in de lijst met ingrediënten benadrukt, door bijvoorbeeld een dikgedrukt lettertype.

Etiket lezen voedingssupplement

3. Tabel: samenstelling, hoeveelheid en RI

Meestal wordt een tabel gebruikt om de samenstelling per dagdosering (met vermelding van het aantal eenheden), de hoeveelheid en de referentie-inname (RI) van vitamines en mineralen weer te geven. Dit kan een behoorlijke opsomming zijn, bijvoorbeeld als het om een multivitamine gaat. Je kunt lezen welk vitamines, mineralen of kruiden in het supplement zitten, zoals 'vitamine C (calciumascorbaat)', 'vitamine B12 (cyanocobalamine)' of 'Echinacea prupurea'. Vervolgens staat in een kolom de hoeveelheid in milligram (mg) of microgram (µg) en de algemene referentie-inname voor vitamines en mineralen.

Referentie-innames zijn door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarden. Het geeft aan hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. De RI houdt geen rekening met geslacht, leeftijd of je persoonlijke situatie. Het is enkel een grove indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand dagelijks nodig heeft.

4. Aanbevolen dagelijkse portie

Bij de aanbevolen dagelijkse portie lees je het aantal eenheden dat per dag moet worden ingenomen. Hier staat bij vermeld dat de dosis niet moet worden overschreden en vaak ook voor wie het supplement geschikt is, bijvoorbeeld 'geschikt voor volwassenen'. Daarnaast kan hier staan wanneer en hoe je het kunt innemen, bijvoorbeeld 'bij voorkeur met wat water innemen tijdens de maaltijd'.

5. Inhoud

Bij inhoud staat hoeveel supplementen in de verpakking zitten en om welke vorm het gaat, bijvoorbeeld '120 capsules'.

6. Gezondheidsclaims

Op de verpakking mogen gezondheidseffecten worden vermeld, mits de claims wetenschappelijk zijn bewezen, bijvoorbeeld 'calcium ondersteunt de botten' of 'vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand’. De European Food Safety Authority (EFSA) adviseert over wetenschappelijke onderbouwingen en de Europese Commissie beslist uiteindelijk of een gezondheidsclaim wordt goedgekeurd. Alleen de goedgekeurde claims mogen worden vermeld.

7. Waarschuwingstekst

Soms staat op de verpakking een waarschuwingstekst, bijvoorbeeld ‘Dit voedingssupplement is niet geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar’. Of 'Niet gebruiken als u ook antistollingsmiddelen gebruikt'.

8. Bewaren

Dit advies geeft aan op welke temperatuur en waar het supplement het beste bewaard kan worden, bijvoorbeeld ‘Bij kamertemperatuur (15-25 °C) op een droge en donkere plek. Buiten bereik van jonge kinderen bewaren. Na gebruik de pot goed sluiten’.

9. Chargenummer/batchnummer

Dit is informatie over de productie van het voedingssupplement. Mochten er vragen zijn, dan kan de leverancier of producent het charge- en/of batchnummer gebruiken om de details over het supplement en het productieproces op te zoeken.

10. Ten minste houdbaar tot

De houdbaarheidsdatum van het supplement staat op het etiket.

11. Contactgegevens

De gegevens van de leverancier staan op de verpakking vermeld.

12. Belangrijk: de kleine lettertjes

De kleine lettertjes op de etiketten bevatten waardevolle informatie over de samenstelling, en het veilig gebruik van supplementen. Lees dit voor gebruik goed door. Je kunt ook altijd advies vragen bij de drogist, reformwinkel, apotheek, arts, (orthomoleculair) diëtist of leverancier van de voedingssupplementen, vooral als je medicijnen gebruikt of meerdere supplementen met elkaar wilt combineren.