Gebruik vitamine D tijdens zwangerschap nog onvoldoende | Supplementinfo Skip to content

zwangerNieuwsbericht 09 mei 2011

Het advies van de Gezondheidsraad aan zwangere vrouwen om extra vitamine D te gebruiken wordt nog te weinig opgevolgd. Dat laat een nieuw onderzoek zien van het UMC Utrecht.

De onderzoekers constateerden bij een kwart van de pasgeboren baby’s een tekort aan vitamine D bij de geboorte. Bij het volgen van de kinderen gedurende het eerste levensjaar bleken kinderen met de laagste concentraties vitamine D een zes keer grotere kans te hebben op een luchtweg infectie. De onderzoekers zeggen: wij laten voor het eerst zien dat vitamine D gebruik daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt. De luchtweginfectie, RS-virus genaamd, is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen.

Slechts 46 procent van de zwangere vrouwen in het onderzoek slikte vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij deze vrouwen was het gehalte vitamine D in het navelstrengbloed inderdaad hoger. Bij 27 procent van de pasgeborenen was de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het vitamine D gehalte van het navelstrengbloed hangt daarom sterk samen met het geboorteseizoen. In de zomer zijn de concentraties ongeveer 1,5 keer zo hoog als in de winter.

Bron: UMC Utrecht