Bezorgdheid over additief in vitamine D druppels kinderen

De afgelopen dagen is er in de media veel aandacht geweest voor vitamine D druppels speciaal voor jonge kinderen. Een stof in bepaalde vitamine D druppels, propylgallaat E 310, is mogelijk onveilig voor baby’s. Het gaat met name om druppels van het merk Davitamon. In dit artikel lichten we de situatie toe.

Wat is er aan de hand?

De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen raadt uit voorzorg af om vitamine D druppels met de stof propylgallaat te gebruiken, omdat er op dit moment niet is aangetoond dat de stof veilig gebruikt kan worden door baby’s. Dit moet nog worden onderzocht door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA.

Wat is propylgallaat?

Propylgallaat is een zogenoemd additief. Additieven zijn stoffen die aan levensmiddelen, waaronder ook voedingssupplementen, worden toegevoegd voor technische redenen. Denk bijvoorbeeld aan kleurstoffen, zoetstoffen, vulstoffen en conserveermiddelen. Propylgallaat (E 310) werkt als een antioxidant waardoor bederf van een product wordt tegengegaan.

Hoe herkent u een additief op een etiket?

Additieven worden op de verpakking van een levensmiddel vaak aangeduid met een E-nummer of in sommige gevallen met hun naam. De nummeraanduiding laat zien dat het additief in Europa mag worden gebruikt. Maar soms is gebruik slechts beperkt toegestaan. Propylgallaat is bijvoorbeeld toegestaan voor gebruik in voedingssupplementen voor iedereen boven de 3 jaar, maar nog niet officieel voor kinderen onder de 3 jaar.

Zijn additieven altijd onveilig voor jonge kinderen?

Nee, dit is zeker niet het geval. Er is in Europese wetgeving een lijst van toegestane additieven die mogen worden gebruikt in bijvoorbeeld zuigelingenvoeding of dieetvoeding voor jonge kinderen. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan een lijst met toegestane additieven voor voedingssupplementen voor zuigelingen en jonge kinderen, maar deze lijst is nog niet afgerond.

Waarom jonge kinderen extra vitamine D nodig hebben

De Gezondheidsraad adviseert ouders om kinderen tot 4 jaar 10 microgram extra vitamine D te geven als aanvulling op de voeding. Dit is nodig voor de ontwikkeling van de botten en een goede weerstand. Omdat baby’s nog niet kunnen kauwen worden aan hen vaak druppels met vitamine D gegeven.

NB: Wanneer een baby speciale zuigelingenvoeding krijgt in plaats van borstvoeding is het niet nodig om extra vitamine D te geven.

Welke vitamine D druppels moet mijn kind nemen?

Er is een ruime keuze aan vitamine D druppels op de Nederlandse markt. Omdat de veiligheid van propylgallaat niet is aangetoond onder baby’s, kunt u voor producten kiezen die deze stof niet bevatten. Check hiervoor het etiket van de vitamine D druppels. Let hierbij op E 310 of propylgallaat.

Er zijn enkele merken die vitamine D druppels verkopen zonder additieven. In de meeste producten zit echter een antioxidant, zodat de druppels goed houdbaar blijven. Vitamine E is een voorbeeld van zo’n antioxidant.