Oproep NPN: Alleen producten onder 21 mg vitamine B6 op de markt Skip to content

In Nederland is er al langere tijd discussie over de veiligheid van hoge hoeveelheden vitamine B6 in voedingssupplementen. Vanaf 1 oktober 2018 heeft de overheid daarom een maximum ingesteld van 21 milligram (mg) vitamine B6 per dagdosering in voedingssupplementen.

Omdat er een uitverkoopregeling is vastgelegd in de wetgeving, worden er nu nog supplementen verkocht met meer dan 21 milligram vitamine B6. Dit kan verwarrend zijn voor jou, als gebruiker van voedingssupplementen met vitamine B6.  

Duidelijkheid voor consument

Brancheorganisatie NPN heeft de bij haar aangesloten bedrijven opgeroepen om vanaf januari 2020 géén voedingssupplementen meer te koop aan te bieden, met meer dan 21 mg vitamine B6, ondanks de uitverkoopregeling. Zo wil ze stimuleren dat het voor consumenten duidelijk is dat het aanbod vitamine B6 producten aan het maximum voldoet.

Nut van vitamine B6

Vitamine B6 heeft verschillende functies in het lichaam. Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de vorming van rode bloedcellen en een normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. In een multivitamine zit vaak een lage dosering. In bepaalde situaties hebben mensen baat bij een hogere dosering, bijvoorbeeld bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens.

Veiligheid vitamine B6

Supplementen met een dosering lager dan 21 mg vitamine B6 zijn voor de meeste mensen veilig. In uitzonderlijke gevallen kunnen sommigen ook bij lagere hoeveelheden bijwerkingen ervaren, zoals tintelingen. In dat geval is het raadzaam om te stoppen met inname van vitamine B6 supplementen en de bijwerking te melden bij het Lareb en je huisarts.