Melatonine supplementen | Supplementinfo.nl Skip to content

Melatonine is een stof die door ons lichaam gemaakt wordt om het ritme van slapen en wakker zijn te reguleren. De productie vindt plaats door de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen.

De aanmaak van melatonine in het lichaam is gekoppeld aan de hoeveelheid licht. Wanneer de hoeveelheid licht afneemt, komt de productie van melatonine op gang. Melatonine wordt dus ’s avonds en ’s nachts geproduceerd. Voor het lichaam is dit het signaal om te gaan slapen.

Melatonine supplement

Een voedingssupplement met melatonine kan als aanvulling wenselijk zijn om een goede nachtrust te bevorderen. Ook zit melatonine in tomaten en kersen.

Voor een goede nachtrust en bij een jetlag

Melatonine kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Deze invloed is goed onderzocht bij een dosering van 1 mg. Voor een goede nachtrust blijft het belangrijk dat je ontspannen bent, je hoofd hebt leeggemaakt en regelmaat in je dag- en nachtritme hebt.

Melatonine is ook in te zetten bij jetlag of gedurende ploegendiensten. Met name de invloed bij een jetlag is goed onderzocht bij een dosering vanaf 0,5 mg. Het helpt bij het verlichten van jetlaggevoelens.

Advies voor veilig gebruik melatonine

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je ontspannen bent, je hoofd leegmaakt en regelmaat in je dag- en nachtritme hebt. Een melatoninesupplement neemt men kort (1 à 2 uur) voor het slapen gaan in. Bij gebruik van een melatoninesupplement met meer dan 0,3 milligram is het volgende gebruiksadvies voor melatonine van toepassing:

Innemen kort (1 à 2 uur) voor het slapen gaan. Gebruik wordt afgeraden, tenzij anders geadviseerd:

  • Voor kinderen jonger dan 12 jaar
  • Bij zwangerschap en borstvoeding
  • Gedurende een aaneengesloten periode langer dan 3 weken
  • Bij gebruik van geneesmiddelen die inwerken op de hersenen

Voor melatonine supplementen bedoeld voor jetlag kan worden volstaan met:

Innemen kort (1 à 2 uur) voor het slapen gaan. Niet gebruiken:

  • Door kinderen jonger dan 12 jaar
  • Bij zwangerschap en borstvoeding

Meer informatie over melatonine staat hier: Factsheet melatonine