Medicijngebruik

Bij langdurig gebruik van medicijnen kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Een medicijn kan je eetlust verminderen, je stofwisseling veranderen, de opname van stoffen uit je voeding verlagen of zorgen dat je meer stoffen verliest via de urine.

Naast het aanvullen met extra voedingsstoffen kunnen voedingssupplementen ook dienen ter ondersteuning van bijwerkingen van geneesmiddelen. Zo kan bij een antibioticakuur een supplement met probiotica wenselijk zijn, ter ondersteuning van je stoelgang.

Omgekeerd kunnen voeding en supplementen ook de werking van medicijnen beïnvloeden. Grapefruitsap gaat bijvoorbeeld niet samen met cholesterolverlagende statines en met antidepressiva. Sint janskruid, vitamine K en Ginkgo biloba kun je niet combineren met antistollingsmedicijnen.

Bij medicijngebruik is het verstandig de keuze van een voedingssupplement te bespreken met je arts of apotheek.

Probiotica bij antibiotica

Een voedingssupplement met probiotica is aan te bevelen bij een antibioticakuur, om een natuurlijke stoelgang te bevorderen.

Multi en vitamine C bij anticonceptiepil

De anticonceptiepil kan de opname remmen van onder andere vitamine B en C en E, zink, magnesium, selenium, bèta-caroteen en co-enzym Q10 of de uitscheiding via de urine verhogen. Een multi en extra vitamine C kunnen een goede aanvulling zijn.

Mineralen bij bloeddrukverlagers

Als je bloeddrukverlagers of plaspillen gebruikt, kun je extra mineralen nodig hebben, zoals natrium, kalium, magnesium en zink. De keuze voor een voedingssupplement kun je het beste met de behandelend arts bespreken.

Supplementen bij maagzuurremmers

Door medicijnen die maagzuur remmen of binden, kan de opname van vitamine B12 in de maag verminderen. Ook kan een veranderde zuurgraad in de maag de opname van mineralen hinderen en de bacteriën in je darm beïnvloeden. Een multi, vitamine B12- of mineralenpreparaat kan uitkomst bieden. Voor je darmen kun je kiezen voor een supplement met probiotica.

Calcium en vitamine D bij ontstekingsremmers

Langdurig gebruik van corticosteroïden leidt tot verminderde opname en verhoogde uitscheiding van diverse vitamines en mineralen. Extra calcium en vitamine D zijn aan te bevelen.

Co-enzym Q10 bij cholesterolverlagers

Statines remmen de aanmaak van co-enzym Q10, dat betrokken is bij de energieproductie in ons lichaam. Een supplement met co-enzym Q10 kan ondersteuning bieden.

Vitamine B12 en foliumzuur bij diabetesmedicijnen

Medicijnen als metformine remmen de opname van vitamine B12 en foliumzuur. Dit leidt tot verhoging van homocysteïne. Een supplement met B-vitamines helpt het homocysteïnegehalte op peil te houden, wat goed is voor hart en bloedvaten.