Voedingssupplementen voor kraakbeen | supplementinfo.nl Skip to content

Glucosamine

Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam. Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken.

Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat. Glucosaminesupplementen kunnen ook chondroïtine, MSM en soms omega-3 vetzuren en vitamines bevatten.

Chondroïtine

Chondroïtine is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen in ons lichaam. Het geeft kraakbeen de geleiachtige eigenschap die nodig is voor een stootkussenwerking. Ons lichaam maakt zelf chondroïtine aan uit onder andere glucosamine. Glucosamine is ook een bouwstof van kraakbeen en het ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof.

Extra chondroïtine is waarschijnlijk goed om je kraakbeen te beschermen en zo je gewrichten soepel te houden. De aanwijzingen voor deze invloed verdienen meer onderbouwing met onderzoek bij mensen.

Mangaan

Mangaan is van invloed op de vorming van bindweefsel in bot en kraakbeen. Mangaan zit in granen, zilvervliesrijst, noten en eieren. Als aanvulling op de voeding wordt mangaan daarom toegevoegd aan voedingssupplementen voor de botten. In voedingssupplementen komt mangaan ook voor in een multi, samen met een groot aantal andere vitamines en mineralen. Suppletie met alleen mangaan komt weinig voor.