B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Koper

Koper is een essentieel spoorelement dat betrokken is bij meerdere lichaamsfuncties. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar weinig nodig heeft. Koper werd vroeger vaak gebruikt om wonden mee af te dekken, vanwege de antibacteriële eigenschappen van koper. Tegenwoordig is het bekend dat koper een belangrijke rol speelt bij het zuurstoftransport in het lichaam. Het zorgt er voor dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, dat zuurstof in het bloed bindt. Dit is belangrijk voor alle lichaamsfuncties. Ook is het spoorelement koper nodig bij de vorming van bindweefsel en botten en is het belangrijk voor behoud van een gezond zenuwstelsel. Het spoorelement komt van nature in kleine hoeveelheden voor in het lichaam, waarvan het meeste wordt opgeslagen in de lever. Een ernstig kopertekort komt gelukkig zelden voor.

Wat doet Koper voor je gezondheid?

Koper heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:

  • Koper is goed voor het bindweefsel in de huid
  • Het helpt energie vrij te maken uit voeding
  • Koper ondersteunt een normale pigmentatie van de huid en het haar
  • Het ondersteunt het ijzertransport in het lichaam en het immuunsysteem
  • Koper helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
  • Het is van belang voor het zenuwstelsel

Koper in voeding

Koper komt veel voorin onder andere groente, fruit, vlees, graanproducten en cacaoproducten. In 2 sneeën volkorenbrood van 70 gram zit 0,4 milligram koper. Dat is ongeveer 45% van wat een volwassene dagelijks nodig heeft.

Koper in voedingssupplementen

Koper komt vaak voor in een multivitamine, een mineralencomplex of een complex voor huid, haar en nagels, in de vorm van tabletten. Een supplement met alleen koper komt weinig voor.

Wanneer is een aanvulling met Koper nuttig?

Huid, haar en nagels
Omdat koper betrokken is bij de vorming van bindweefsel en de pigmentatie van huid en haar, kan het worden gebruikt om een gezonde huid, haar en nagels te ondersteunen.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Koper?

Tekort koper
Een tekort aan koper is zeldzaam. Een ernstig tekort kan leiden tot bloedarmoede, een verlaagde weerstand en botafwijkingen. IJzer, zink en vitamine C remmen de opname van koper in het lichaam. Zink en koper worden bijvoorbeeld via eenzelfde manier in het lichaam opgenomen. Wanneer je gedurende een lange periode hoge doseringen zink neemt, kan het daarom nuttig zijn om samen met zink extra koper te nemen om een tekort aan koper te voorkomen. Lees hier meer over het gebruik van koper bij hoog gedoseerde zink supplementen

Veilige inname
De kans is klein dat je via normale voeding teveel koper binnenkrijgt. Een teveel aan koper ontstaat meestal door verontreiniging van voeding. Je krijgt dan last van misselijkheid en van je darmen. De veilige inname van koper uit voeding en supplementen is 5 milligram per dag voor volwassenen.

Hoeveel Koper per dag?

Voor koper is de Referentie Inname (RI) 1 milligram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid koper die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.

In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Hieronder de aanbevelingen voor koper.

Leeftijd
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (milligram per dag)
Kinderen
6-11 maanden
0,3
1-2 jaar
0,3
2-5 jaar
0,4
6-9 jaar
0,5
10-13 jaar
0,7
14-17 jaar
0,9
Mannen
Mannen
18 jaar en ouder
0,9
Vrouwen
Vrouwen
18 jaar en ouder
0,9
Zwangere vrouwen
1,0
Vrouwen die borstvoeding geven
1,3