Kinderen

Kinderen hebben veel nodig om te groeien en goed te presteren op school. Hiervoor is het belangrijk dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit valt niet altijd mee. Kinderen kunnen lastige eters zijn en bij oudere kinderen zijn snacks erg in trek. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de inname van vitamine D en E, foliumzuur en ijzer bij kinderen aan de lage kant is.

Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Supplementen met vitamine K voor baby’s en vitamine D voor kinderen tot 4 jaar zijn in ieder geval goed om te gebruiken. Dit advies geeft ook de Nederlandse Gezondheidsraad.

Vitamine K voor baby’s

Vitamine K voor baby’s is belangrijk voor een goede bloedstolling. Borstgevoede baby’s kunnen een tekort aan vitamine K krijgen. Zij hebben vitamine K druppels (150 microgram per dag) nodig in de eerste 3 maanden. Aan flesvoeding zijn de nodige vitamines en mineralen al toegevoegd.

Vitamine D voor kinderen

Voor de opbouw van botten en tanden hebben borstgevoede baby’s en kinderen tot 4 jaar een vitamine D supplement (10 microgram per dag) nodig. Er zijn supplementen met alleen vitamine D, maar ook een multi speciaal voor kinderen bevat vitamine D.

Multi

Een multi kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor slechte eters. Maar een multi kan meer doen dan tekorten in de voeding aanvullen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een multi de weerstand van kinderen kan verhogen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn van belang voor de hersenen en het zenuwstelsel. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een gunstige invloed op concentratie, gedrag en leervermogen van kinderen. Met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

Probiotica

Voor een goede spijsvertering en weerstand zijn we onder andere afhankelijk van goede darmbacteriën. Bij kinderen kan, door slechte eetgewoonten of bij een antibioticakuur, een probioticum nuttig zijn om de darmflora te versterken. Hierin zitten juist de goede bacteriën. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.