Jetlag

Melatonine

Melatonine is een stof die door ons lichaam gemaakt wordt om het ritme van slapen en wakker zijn te reguleren. De productie vindt plaats door de pijnappelklier, een kleine klier in de hersenen.

De aanmaak van melatonine in het lichaam is gekoppeld aan de hoeveelheid licht. Wanneer de hoeveelheid licht afneemt, komt de productie van melatonine op gang. Melatonine wordt dus ’s avonds en ’s nachts geproduceerd. Voor het lichaam is dit het signaal om te gaan slapen.

Een voedingssupplement met melatonine kan als aanvulling wenselijk zijn om een goede nachtrust te bevorderen. Melatonine is ook in te zetten bij jetlag of gedurende ploegendiensten. Met name de invloed bij een jetlag is goed onderzocht bij een dosering vanaf 0,5 mg. Het helpt bij het verlichten van jetlag gevoelens.

Melatonine kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Deze invloed is goed onderzocht bij een dosering van 1 mg en hoger. Voor een goede nachtrust blijft het belangrijk dat je ontspannen bent, je hoofd hebt leeggemaakt en regelmaat in je dag- en nachtritme hebt.

Rhodiola

Rhodiola is een plant die ook wel een natuurlijke rustgever wordt genoemd. Rhodiola kan ingezet worden bij jetlag en gedurende nachtdiensten.

Rhodiola behoort tot de zogenaamde fyto-adaptogenen. Deze hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze het aanpassingsvermogen van lichaam en geest gedurende wisselende omstandigheden kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld in stressvolle situaties, op het moment dat je je vermoeid voelt, bij spanning en inspanning. In situaties als deze heeft rhodiola een positief effect op je weerstand, je energie niveau, aandacht en concentratie op je werk of in sport.