IJzer

IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Bij tekort aan ijzer kun je je moe voelen, omdat elke cel in je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

IJzer speelt verder een rol bij tal van andere processen in je lichaam, bijvoorbeeld in je immuunsysteem, hersenen en lichaamscellen.

IJzer voor de gezondheid

Vermoeidheid

IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof door ons lichaam. Bij weinig ijzer kan je concentratie verminderen en kun je je moe voelen. Een bezoek aan de huisarts is aan te bevelen.

Weerstand

Verschillende voedingsstoffen, waaronder ijzer, ondersteunen je weerstand. Een multi biedt je een scala aan voedingsstoffen, die tezamen helpen om je weerstand op peil te houden.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is je ijzerbehoefte verhoogd door de vorming van de placenta en de ontwikkeling van het kind. Voeding met veel ijzer en ijzersupplementen zijn dan nuttig.

Vegetariër en veganist

Hoewel ijzer ook in plantaardige producten zit, is ijzer van dierlijke herkomst beter opneembaar. Als je geen vlees en vis eet, moet je goed opletten dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Eventueel is een beetje extra via een supplement nuttig.

IJzer in onze voeding

Je lichaam neemt ijzer uit dierlijke producten zoals vlees beter op dan uit plantaardige producten zoals volkoren brood. Als je bij je maaltijd vitamine C neemt, helpt dat je lichaam met de ijzeropname.


Referentie- inname: 14 milligram

Veilig: 50-75 milligram