GABA | Supplementinfo.nl Skip to content

Wat is GABA?

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een lichaamseigen neurotransmitter. Neurotransmitters zorgen voor de communicatie tussen de hersenen en zenuwcellen. Het lichaam kan GABA zelf aanmaken. In het lichaam wordt GABA gemaakt uit glutamaat, wat weer vanuit glutamine omgezet wordt en vice versa.

Bij stresssituaties

In de hersenen is er een balans tussen stimulerende en remmende neurotransmitters. GABA heeft een remmende werking als een bepaald signaal vanuit de hersenen te veel wordt doorgeseind. Het zorgt dan dat deze signalen geblokkeerd worden en de balans hersteld wordt. Hierdoor werkt GABA in het lichaam als een natuurlijke rustgever, remt het zenuwimpulsen en heeft het een stress regulerende activiteit.

In voeding

GABA komt voor in (blad-)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren.

Als voedingssupplement

GABA is ook te verkrijgen als voedingssupplement. Het kan gunstig zijn bij stresssituaties. Ook hebben deze supplementen waarschijnlijk een gunstige invloed bij angst, voor slaap, sport, de afgifte van groeihormonen en helpt het bij het behoud van een normale bloeddruk.

GABA en de bloed-hersenbarrière

Waarschijnlijk kan GABA uit een supplement (en gewone voeding) de bloed-hersenbarrière niet passeren. Toch wordt er veel gebruik gemaakt van GABA en zijn er veel positieve effecten. Een mogelijke verklaring hiervoor is wanneer er voldoende GABA in het lichaam aanwezig is, dit de werking van GABA in het centrale zenuwstelsel positief beïnvloedt. Een andere mogelijke verklaring is dat GABA wel voor een deel de bloed-hersenbarrière kan passeren. Hier moet nog meer duidelijkheid over komen.