Flavonoïden | Supplementinfo.nl Skip to content

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die van nature voorkomen in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten, bloemen (en herfstbladeren). Er zijn zeer veel verschillende flavonoïden. De meest bekende zijn:

  • flavonen (uit citrusvruchten, thee, kruiden, cacao, uien en kool)
  • isoflavonen (uit peulvruchten, met name soja)
  • proanthocyanidinen (OPC) (uit druivenpitten en cacao)
  • anthocyanidines (uit bessen en rode druiven).

Anti-oxidant

Flavonoïden, vooral die uit citrusvruchten, zijn krachtige anti-oxidanten en bevorderen de werking van vitamine C. Omgekeerd versterkt vitamine C de werking van de flavonoïden in citrusfruit.

Flavonoïden hebben een gunstige invloed op de huid, omdat ze beschermen tegen vrije radicalen en goed zijn voor bloedvaten en bindweefsel. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ze beschermen tegen UV-straling.

Hart- en bloedvaten

Flavonoïden hebben een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten. Ze helpen de bloedvaten soepel te houden. Ook hebben ze een gunstig invloed op de bloedstolling, de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Isoflavonen in de overgang

Isoflavonen helpen bij overgangverschijnselen zoals opvliegers verminderen.

Bij pollen

Sommige flavonoïden, vooral OPC en quercitine helpen bij pollen in de lucht. Ze kunnen het vrijkomen van histamine verminderen.