Conjugated Linoleic Acid (CLA) | Supplementinfo.nl Skip to content

CLAConjugated Linoleic Acid (CLA) is een voedingsstof die een rol speelt in het verminderen van vetmassa en het stimuleren van spiermassa.

CLA in zuivel

CLA komt van nature voor in onze voeding, vooral in zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Tevens is het aanwezig in moedermelk. Door veranderingen in onze voeding en industriële bewerking van voedsel krijgen we tegenwoordig minder CLA binnen dan vroeger. Om een hoeveelheid CLA vergelijkbaar met vroeger binnen te krijgen, zul je grote hoeveelheden van deze producten moeten eten.

Voor gewichtsbeheersing en sporters

Voor personen met overgewicht kan CLA ingezet worden als onderdeel van een programma om af te vallen. Door dit te combineren met lichaamsbeweging en een gezonde, maar energiearme voeding zal sneller een verschil te merken zijn.

Door het verminderen van vetmassa en de opbouw van spiermassa kan het gebruik van CLA aantrekkelijk zijn voor sporters. Wel is meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken. Voor sporters blijven voldoende training en een gezonde voeding de basis. Een supplement kan als goede aanvulling dienen.