B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Citroenmelisse

Citroenmelisse bladeren

Citroenmelisse (Mellissa officinalis), ook wel melisse genoemd, is vooral bekend vanwege de blaadjes die naar citroen ruiken en smaken. Melisse is Grieks voor ‘honingbij’. De bloemetjes van de plant bevatten nectar, waardoor het een geliefde plant is bij honingbijen.

Citroenmelisse werd in de oudheid al veel gebruikt om haar kalmerende werking op het lichaam. Men gebruikte het destijds om te ontspannen, voor het geheugen en voor de gemoedstoestand. Ook dacht men in de Middeleeuwen dat het een eeuwige jeugd kon bieden. De alchemist Paracelcius maakte een drankje met citroenmelisse wat als een zogenaamde ‘jeugdelixer’ werd beschouwd.

De bladeren worden gebruikt om te verwerken in gerechten, thee, in olie of in crèmes voor uitwendig gebruik en kunnen ook rauw gegeten worden. Er zijn ook voedingssupplementen met citroenmelisse.

Wat doet Citroenmelisse voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met citroenmelisse staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Citroenmelisse draagt bij een goede gemoedstoestand, het is goed voor het geheugen en het concentratievermogen
  • Het helpt evenwichtig te zijn in stresssituaties
  • Citroenmelisse helpt bij een goede en gezonde nachtrust, het werkt ontspannend
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Het helpt bij een goede darmfunctie
  • Het is goed voor de luchtwegen

Werking citroenmelisse

Het is nog niet helemaal bekend hoe citroenmelisse precies werkt. De gezondheidseffecten worden vaak toegeschreven aan de bioactieve stoffen die het bevat, waaronder flavonoïden en fenolzuren. Deze stoffen hebben een antioxidantwerking. De etherische oliën van citroenmelisse zijn bovendien rijk aan terpenen en deze stoffen hebben waarschijnlijk een ontspannend effect.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Citroenmelisse?

Het gebruik van citroenmelisse wordt als veilig beschouwd. Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van citroenmelisse. Er zijn onvoldoende gegevens bekend over gebruik van citroenmelisse tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij zwangerschap en borstvoeding.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van citroenmelisse in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van citroenmelisse in supplementen is 100 tot 1000 mg extract per dag. Kijk voor meer informatie over de verschillende toedieningsvormen en onderzoek naar de effecten van kruiden op de pagina Kwaliteit kruiden.

Veelgestelde vragen

Kan citroenmelisse samen met antidepressiva?

Citroenmelisse wordt vaak gebruikt voor een goede geestelijke balans en een gezonde nachtrust. Voor citroenmelisse zijn er geen gegevens bekend dat het kruid niet goed samen gaat met antidepressiva.
Van een aantal andere kruiden is bekend dat zij niet goed samen gaan met antidepressiva, namelijk ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia. Deze kruiden kunnen het effect van antidepressiva versterken.

Lees hier meer over het gelijktijdig gebruik van medicijnen en voedingssupplementen.

Citroenmelisse bladeren