Ondervoeding en tekorten

  • De totale maatschappelijke kosten van ondervoeding worden getaxeerd in Nl. op 1,8 miljard euro/ jaar (SEO Economisch Onderzoek 2014)
  • 14% van de volwassenen eet voldoende groente en 26 % voldoende fruit (voedselcomsupmtiepeiling 2007-2010)
  • Slechts 2 % van de Nl. eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding (rapport gezondheidsraad 2002)
  • 40% van de mensen opgenomen in ziekenhuis zijn ondervoed (schuitemaker). Als je je strikt aan de schijf van 5 houdt krijgt niet iedereen voldoende voedingsstoffen binnenn. Vitamine A, D, foliumzuur, ijzer, selenium en zink. Richtlijnen goede voedselkeuze, Voedingsscentrum 2011)
  • Een klein deel van de ouderen (<15%) heeft mogelijk een inadequate inname vitamine A, B2, B6, foliumzuur, en vitamine C (alleen mannen). Er zijn geen indicaties dat de voeding excessief hoge hoeveelheden vitamines bevat. (www.voedselconsumptiepeiling.nl)
  • Mogelijk heeft circa 10% een tekort aan selenium, terwijl van calcium, kalium en (alleen bij mannen) magnesium de toereikendheid onduidelijk is. De inname van overige mineralen en spoorelementen is voldoende. (www.voedselconsumptiepeiling.nl)
  • Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 4.17, 23 juni 2014:
  • De aanbeveling om dagelijks een vitamine D bevattend supplement te gebruiken wordt door ongeveer 25% van de vrouwen en 20% van de mannen boven 70 jaar opgevolgd.
  • Een klein deel van de ouderen (<15%) heeft mogelijk een inadequate inname vitamine A, B2, B6, foliumzuur, en vitamine C (alleen mannen).
  • Er zijn geen indicaties dat de voeding excessief hoge hoeveelheden vitamines bevat.
  • Mogelijk heeft circa 10% een tekort aan selenium, terwijl van calcium, kalium en (alleen bij mannen) magnesium de toereikendheid onduidelijk is. De inname van overige mineralen en spoorelementen is voldoende.

Voedselconsumptiepeiling