Choline | Supplementinfo.nl Skip to content

Choline is een belangrijke voedingsstof en wordt ook wel een half vitamine genoemd. Dit omdat het lichaam choline ook zelf aanmaakt in kleine hoeveelheden. Alleen pasgeboren baby’s maken choline niet zelf aan.

Voornamelijk in dierlijke producten

eieren melkCholine komt in veel voedingsmiddelen voor, voornamelijk in dierlijke producten. Rijke bronnen zijn eieren, melk en bijvoorbeeld orgaanvlees.

Choline ondersteunt mogelijk lever en geheugen

Choline wordt vaak toegevoegd aan babyvoeding en is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby’s kunnen choline nog niet zelf produceren. Al vrij snel na de geboorte maakt het lichaam zelf choline aan.

Choline is onderdeel van onze celmembranen en draagt het bij aan het onder controle houden van de homocysteïne spiegel. Een te hoog homocysteïne gehalte in het lichaam is niet goed voor hart en bloedvaten, de hersenen, gewrichten en botten.

Choline ondersteunt de reinigende werking van de lever en is belangrijk voor de prikkeloverdracht in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat choline zorgt voor een verbeterde geheugenfunctie bij ouderen. Meer onderzoek is nodig.

Voor vegetariërs, veganisten en zwangere vrouwen

Omdat choline voornamelijk in dierlijke producten zit, hebben vegetariërs en veganisten baat bij een supplement met choline. Ook voor zwangere vrouwen en mensen die op een vetarm dieet zijn kan een choline supplement nuttig zijn.