Voedingssupplementen voor cholesterol | supplementinfo.nl Skip to content

Knoflook

Om je cholesterolgehalte te helpen verlagen, kan een supplement met een geconcentreerde hoeveelheid knoflook zinvol zijn. Naar het gezondheidseffect van knoflook is veel onderzoek gedaan. Er zijn aanwijzingen dat knoflook ook een positieve invloed heeft op je hart en vaten. Een goed voedingssupplement bevat een geconcentreerde hoeveelheid knoflook dat overeen komt met 2 tot 5 gram verse knoflook. Een leuk voordeel van een supplement is dat het geen nare geur geeft.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren EPA en DHA helpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren EPA en DHA gunstig voor hart en bloedvaten en hebben ze beiden een gunstige werking op de bloeddruk. Door je voeding aan te vullen met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

Plantensterolen en -stanolen

Plantensterolen en –stanolen zijn stoffen uit granen, zaden en noten, die goed zijn voor de cholesterolspiegel. Ons lichaam kan zelf geen plantensterolen en –stanolen aanmaken. We kunnen ze dus alleen via de voeding en supplementen binnenkrijgen.

Het is aangetoond dat plantensterolen en -stanolen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen / -stanolen. Er zijn 2 tot 3 weken nodig om effect te verkrijgen. Plantensterolen en –stanolen worden vanwege deze eigenschap toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen en voedingssupplementen voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed.

Cordyceps

Cordyceps is de gebruiksnaam van de paddenstoel Cordyceps sinensis. Deze paddenstoel wordt in hoofdzaak aangetroffen in de hooggebergtes van Tibet en China. Aan de cordyceps worden versterkende en opwekkende eigenschappen op lichaam en geest toegekend. Er zijn aanwijzingen dat cordyceps kan bijdragen om het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en een gunstige invloed heeft op bloedvaten en doorbloeding.

Vraag een behandelend arts, therapeut of andere deskundige om advies.

Mangaan

Mangaan is betrokken bij de stofwisseling van cholesterol. Mangaan zit in granen, zilvervliesrijst, noten en eieren. In voedingssupplementen komt mangaan ook voor in een multi, samen met een groot aantal andere vitamines en mineralen. Suppletie met alleen mangaan komt weinig voor.

Rode gist rijst

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Het verlaagt het ongunstige LDL-cholesterol en kan tegelijkertijd het HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Raadpleeg voor gebruik van rode gist rijst een deskundige als u cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, gebruikt.

Kurkuma

Kurkuma is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten en voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.