Biotine | Supplementinfo.nl Skip to content

BiotineBiotine hoort bij de B-vitamines. Het heeft een functie bij het vrijmaken van energie uit ons eten. Biotine speelt namelijk een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetzuren. Bovendien stimuleert het de haargroei en helpt het de huid gezond te houden. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd, van huid.

Gezondheidseffecten Biotine

Huid, haar en nagels

Biotine is betrokken bij de groei van huid, haar en mogelijk ook nagels.

Na meerdere antibioticakuren

Antibiotica hebben invloed op de samenstelling van de bacteriële flora in de darm en daarmee indirect op de aanmaak van biotine. Na gebruik van meerdere antibioticakuren kun je extra biotine door middel van een voedingssupplement overwegen.

Voor extra energie in een vitamine B-complex

Biotine is meestal onderdeel van een multi of een vitamine B-complex, met meerdere B-vitamines. Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Biotine in voeding

Biotine komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Bovendien produceren de bacteriën in onze darm ook biotine.


Referentie- inname: 50 microgram

Veilig: Geen ongewenste effecten bekend