Bèta-caroteen | Supplementinfo.nl Skip to content

BetacaroteenEr zijn aanwijzingen dat bèta-caroteen anti-oxidatieve eigenschappen heeft en de cellen in ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Het is, net als vitamine A, van belang voor de weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor groei en sterke botten, tanden, huid en haar.

Bèta-caroteen en vitamine A

Bèta-caroteen kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A, al gebeurt dit maar beperkt. Het lichaam zet niet meer bèta-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. De inname van bèta-caroteen leidt daarom niet tot een erg hoog vitamine A-niveau.

Bescherming huid

Er zijn aanwijzingen dat natuurlijk bèta-caroteen zorgt dat de huid extra pigment aanmaakt, waardoor de huid beter beschermd is tegen U-straling en zonlicht. Dit wordt versterkt door toevoeging van vitamine E.

Anti-oxidant

Bèta-caroteen is een anti-oxidant die een beschermende werking lijkt te hebben op de gezonde cellen in ons lichaam. Anti-oxidanten beschermen tegen vrije radicalen. Wanneer we veel van ons lichaam vragen, zoals bij sport, stress of zwaar lichamelijk werk kun je baat hebben bij extra anti-oxidanten uit groente, fruit of supplementen.

Goed voor je ogen

Vanwege de anti-oxidantwerking kan bèta-caroteen gunstig zijn voor je ogen, met name voor het aanpassen van je zicht bij de schemer.

Weerstand

Bèta-caroteen kan de weerstand verhogen van de slijmvliezen, waardoor je beter beschermd bent tegen invloeden van buitenaf.

Bèta-caroteen in de voeding

Bèta-caroteen geeft de kenmerkende oranje kleur aan groenten en fruit als worteltjes, mango’s en mandarijnen.


Referentie- inname: –
Veilig: 15 mg (als voedingssupplement)