B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat al duizenden jaren traditioneel breed wordt ingezet in India om zijn gunstige werking op de geest en het lichaam. Ashwagandha wordt ook wel ‘indiase ginseng’, ‘winterkers’ of ‘koninklijk kruid’ genoemd. Het dankt zijn naam aan de sterke ‘paardenachtige’ geur: ‘ashva’ betekent paard in het Sankriet en ‘ghanda’ betekent geur.

Ashwagandha als voedingssupplement

Tegenwoordig wordt het kruid veel gebruikt in voedingssupplementen. Het wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt voor de gezondheid. De wortel van Ashwagandha wordt vermalen en gebruikt in de vorm van poeder of verwerkt in capsules. Ook zijn er capsules met Ashwagandha extract. Soms wordt hiervoor de wortel gebruikt, het blad of een combinatie daarvan. Belangrijke inhoudsstoffen van de wortel van Ashwagandha zijn de withanolides: een groep stoffen die met name voorkomen in planten van het geslacht nachtschadefamilie. Van alle planten bevat Ashwagandha de meest grote diversiteit aan withanolides, dit verklaart mogelijk het brede toepassingsgebied van Ashwagandha. Soms zijn Ashwagandha extracten gestandaardiseerd op withanolides, op het etiket staat dan een percentage of hoeveelheid van de withanolides.

Wat doet Ashwagandha voor je gezondheid?

De volgende gezondheidseffecten kunnen op de verpakking van voedingssupplementen met ashwagandha staan. Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.

  • Ashwagandha heeft een gunstige invloed op mannelijke vruchtbaarheid
  • Het zorgt voor evenwicht in stresssituaties, het is een natuurlijke rustgever en helpt bij een goede geestelijke balans
  • Het geeft meer energie
  • Ashwagandha draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie en geheugen
  • Voor gezonde luchtwegen en een gezonde huid
  • Ashwagandha beschermt tegen ouderdomsverschijnselen
  • Antioxidant, beschermt de cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf

Er zijn aanwijzingen dat Ashwagandha adaptogene eigenschappen heeft. Dat betekent dat het kruid zijn werking in het lichaam aanpast aan de behoefte van het lichaam. Zo zou het een goede gemoedstoestand kunnen ondersteunen en ontspannend kunnen werken in situaties van stress.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Ashwagandha?

Withaferine A
Withaferine A is een stof in Ashwagandha die met name voorkomt in de bladeren. Deze stof wil je liever zo weinig mogelijk binnenkrijgen omdat het een giftige werking op lichaamscellen kan hebben. De meeste fabrikanten van voedingssupplementen met Ashwagandha blad controleren zorgvuldig op het gehalte withaferine A. Mocht je twijfelen, dan kan je dat altijd navragen bij de fabrikant. In supplementen gemaakt van de wortel van Ashwagandha komt deze stof minder voor.

Schildkliermedicijnen
Let op bij gebruik van schildkliermedicijnen. Ashwagandha kan in sommige gevallen de productie van schildklierhormonen stimuleren. Overleg gebruik van Ashwagandha naast schilderkliermedicijnen met je arts of therapeut.

Antidepressiva
Vanwege het mogelijk positieve effect van Ashwagandha op de gemoedstoestand, is het ook aan te raden alert te zijn als je antidepressiva gebruikt. Lees meer over gelijktijdig gebruik van ashwagandha en antidepressiva.

Zwangerschap en borstvoeding
Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn.

Hoeveel Ashwagandha per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van Ashwagandha in voedingssupplementen. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van Ashwagandha in supplementen is tussen de 300 en 600 mg extract, dit komt overeen met ongeveer 3 tot 6 gram wortel per dag. Er zijn aanwijzingen uit literatuur dat gedurende een korte periode (een paar maanden) hoeveelheden tot 1200 mg extract/dag veilig zijn.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat Ashwagandha werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van Ashwagandha. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van Ashwagandha, werden uitgevoerd in periodes van 6 weken tot enkele maanden.

Is Ashwagandha veilig?

Ashwagandha is een kruid dat een lange historie van veilig gebruik kent. De afgelopen jaren wordt het veel gebruikt als voedingssupplement. Ashwagandha is over het algemeen een veilig kruid, het is wel belangrijk alert te zijn bij gebruik van schildkliermedicijnen en antidepressiva. Gebruik het niet tijdens zwangerschap of borstvoeding. Bekijk hier meer informatie over de kwaliteit van kruiden.

Wat zijn de bijwerkingen van Ashwagandha?

Over het algemeen ervaren de meeste mensen geen ongemakken tijdens het gebruik van Ashwagandha. Soms kan het zijn dat je last krijgt van je maag of darmen. In dat geval is het aan te raden om het Ashwaganda supplement bij of na een maaltijd te nemen. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Is Ashwagandha verslavend?

Nee, Ashwagandha heeft geen verslavende werking. Het is een voedingssupplement dat je inzet om je gezondheid te ondersteunen.

Kan ashwagandha problemen met de lever geven?

Veel mensen gebruiken ashwagandha en ervaren positieve effecten zonder nadelen. Er zijn echter zeer zeldzame gevallen bekend waarbij leverproblemen optraden tijdens het gebruik van ashwagandha. Er is nog geen wetenschappelijk verband gelegd tussen ashwagandha en het effect op de lever. Het is nog onduidelijk of de gemelde gevallen direct gerelateerd zijn met ashwagandha of dat er andere factoren in het spel waren, zoals gebruik van andere middelen, medicijngebruik of een ziekte. Op dit moment lijkt een van de mogelijkheden dat het gaat om een overgevoeligheid voor ashwagandha die in zeer zeldzame gevallen voorkomt. Voor de meeste mensen is ashwagandha veilig te gebruiken. Bij medicijngebruik, ziekte of gezondheidsklachten is het verstandig om gebruik van ashwagandha met een gezondheidsspecialist te overleggen. Ervaar je bij gebruik van ashwagandha bijwerkingen? Stop dan met gebruik en meld dit bij de fabrikant en Lareb.